BANCI | Noutati BNR

Sondaj BNR: Bancile se asteapta la o scadere semnificativa a cererilor de finantare din partea firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-18 18:01

Standardele de creditare au fost menţinute constante în T4/2013, atât în cazul companiilor, cât şi al populaţiei, se arta in Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, februarie 2014.

Cererea de credite din partea companiilor, precum şi a populaţiei pentru credite de consum s-a majorat, în timp ce în cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificări semnificative.

Pe termen scurt (T1/2014), băncile prognozează o cerere de finanţare în scădere din partea companiilor şi stabilizarea cererii din partea populaţiei, indiferent de destinaţia creditului (ipotecar sau consum).

Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare s-au menţinut constante în T4/2013, putând semnala încheierea ciclului înăspririlor care a început în prima parte a anului 2013.

Instituţiile de credit anticipează că în T1/2014 nu vor avea loc modificări notabile ale standardelor de creditare, indiferent de tipul creditului.

Termenii creditării s-au menţinut în mare parte neschimbaţi în T4/2013, excepţie făcând spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M, care a fost relaxat moderat.

Cererea de credite a înregistrat o creştere moderată în T4/2013 la nivel agregat, pe fondul avansului cererii de credite din partea companiilor mari (corporaţii), indiferent de maturitate.

Instituţiile de credit anticipează pentru T1/2014 o reducere semnificativă a cererii de credite la nivel agregat.

Riscurile asociate companiilor, conform percepţiei băncilor, au crescut în T4/2013 pentru majoritatea sectoarelor de activitate.

În opinia instituţiilor de credit, riscul de creditare asociat companiilor clasificate după mărimea acestora este în creştere, cu excepţia corporaţiilor, pentru care acesta s-a menţinut neschimbat.

Sectorul populaţiei

Standardele de creditare au rămas neschimbate în T4/2013, atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi al celor de consum.

Pe termen scurt (T1/2014), băncile anticipează
menţinerea constantă a standardelor creditării imobiliare şi o relaxare a condiţiilor de creditare pe segmentul creditelor de consum.

Termenii creditării au înregistrat o relaxare în T4/2013, manifestată prin reducerea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M şi a costurilor creditării, altele decât dobânzile, indiferent de tipul creditului.

Cererea de credite s-a menţinut constantă în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi s-a majorat considerabil pe segmentul creditelor de consum.

Pentru T1/2014, băncile prognozează o cerere de credite constantă, atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru creditele de consum.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială detalii

 



 

Ultimele Comentarii