ASIGURARI | Interviu

Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 17:47

Directiva Solvency II a Uniunii Europene, care va fi introdusă în 2013, va institui, printre altele, un set de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni şi va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurări, a spus miercuri preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări.

Potrivit acestei directive, societăţile îşi vor stabili riscurile şi în funcţie de capitalurile pe care le au, iar dacă vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului.

"Un impact mai mare al Solvency II poate fi înregistrat în cazul societăţilor medii. O societate este considerată medie atunci când raportează prime brute subscrise între 100 şi 1.000 de milioane euro pentru societăţile de asigurări generale, respectiv rezerve tehnice brute cuprinse între 1.000 şi 10.000 de milioane euro pentru asiguratorii de viaţă", a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

La sfârşitul lui 2007, pe piaţa de asigurări din România erau 42 de societăţi autorizate de CSA din care 35 mici şi 7 medii, conform criteriilor QIS 4.

Preşedintele CSA a precizat că, în general,"impactul Solvency II asupra activelor bilanţiere ale societăţilor de asigurare nu va fi unul major. Va avea loc o reducere a valorii rezervelor tehnice, îndeosebi în cazul activităţii de asigurări viaţă, şi se va înregistra o creştere a capitalurilor proprii".

În acelaşi timp, "cerinţele de capital pentru solvabilitate vor creşte mai ales în cazul activităţii de asigurări generale, pentru care riscul de subscriere e mai mare", a mai spus Toncescu.

Ea a adăugat că, potrivit studiului QIS 4, numărul societăţilor care ar fi nevoite să-şi mărească capitalul pentru a acoperi cerinţele de capital pentru solvabilitate şi cerinţele de capital minim nu este semnificativ.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări.

Comisia Europeană a solicitat Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (CEIOPS) să deruleze cu începere din 2005 o seriede studii de impact denumite QIS.

"Aceste studii reprezintă simulări derulate de asiguratori de pe pieţele europene pe bază de volutariat, având drept scop evaluarea impactului pe care Solvency II îl va avea asupra resurselor lor financiare. Anul acesta s-a derulat cel de-al patrulea studiu, fiind primul la care România a participat", a mai spus Toncescu.

În cadrul exerciţiului QIS 4 derulat de România, au transmis informaţii 27 asiguratori din cele 42 societăţi autorizate să funcţioneze la nivelul lui 2007. După analiza informaţiilor, CSA a decis ca numai 7 societăţi să fie incluse în raportul României pentru QIS 4.

Preşedintele CSA a precizat că, din cele 7 societăţi care au participat la chestionar, numai o societate a avut nevoie de majorare de capital pentru adaptare la directiva Solvency II.

Cele 7 societăţi subscriu 51% din valoarea agregată la nivelul de piaţă a primelor brute din asigurări generale şi constituie aproape 60% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurările de viaţă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii