BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar romanesc este al doilea cel mai solid din regiune, dupa cel din Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-21 23:43

Sistemul bancar din Romania este al doilea cel mai solid in regiunea noastra, dupa cel din Cehia, avand indicatori mai buni chiar decat bancile din state puternice, precum Austria, Franta sau Italia, arata ultimele date prezentate de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Astfel, sectorul bancar romanesc se afla pe primul loc in Europa la rentabilitatea activelor (Return on Equity-ROE), cu 19%, cu mult peste media europeana de 6,7%.

Comparativ, rentabilitatea bancilor poloneze este de doar 8%, in Austria 9,3%, in Franta 4,9% iar in Ungaria de 15%.

Profitabilitatea bancilor romanesti se datoreaza, pe de o parte, faptului ca marja neta de dobanda (diferenta dintre dobanda la creditele acordate si cea la depozite) este de 3,2%, dubla fata de media europeana, de doar 1,4%, iar pe de alta parte riscului scazut de credit.

Bancile romanesti sunt campioane si la rentabilitatea activelor (Return on Assets – RoA), cu o rata de 2,2%, fata de o medie europeana de numai 0,4%, 1% in Polonia sau 0,8% in Austria.

De altfel, profitabilitatea ramane o problema pentru sectorul bancar european, subliniaza ABE, alaturi de nivelul inca ridicat al creditelor neperformante, unde sunt necesare eforturi suplimentare pentru diminuarea acestora, in ciuda progresului realizat in ultimii ani.

Astfel, media europeana a ratei creditelor neperformante (NPL ratio) a scazut la 3,9%, ceea ce inseamna ca volumul de credite neperformante s-a diminuat cu o tremie in ultimii trei ani, de la 1,12 trilioane euro la 779 miliarde euro, o cifra impresionanta.

Si bancile romanesti au scapat de multe credite neperformante in ultimii ani, astfel ca NPL ratio a scazut la 6,2%, de la aproape 30% cat era in urma cu trei ani.

Romania a ajuns astfel sa stea mai bine la acest indicator decat alte tari vecine: rata NPL este de 6,8% in Polonia, 8,2% in Ungaria si 10,7% in Italia.

Cu toate acestea, pe harta riscurilor publicata de EBA, indicatorul NPL ratio este singurul dintre cei importanti la care Romania este colorata in galben, ceea inseamna un risc moderat (vezi foto), dat fiind ca doar o rata de neperformanta de sub 3% reprezinta un risc scazut.

Un alt indicator la care sistemul bancar romanesc este pe primul loc este raportul credite/depozite, de 66%, mult mai mic decat in Polonia, unde este 100%, media europeana fiind de 118%.

Ceea ce inseamna ca bancile romanesti dispun de lichiditati suficiente pentru acordarea de credite, poate chiar prea multe, iar volumul de imprumuturi ar trebui sa fie mai ridicat.

Bancile romanesti au si o rata de capitalizare ridicata, de 18,5%, peste media europeana, de 15,9%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii