BANCI | Stirea Zilei

Sindicatul FNGCIMM cere demiterea sefei institutiei, Silvia Ciornei, acuzata de incompetenta si de numire in functie pe criterii politice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-04 22:21

Sindicatul Fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), compus din 100 dintre cei 160 de angajati ai institutiei care s-a remarcat in ultimii doi ani prin garantarea creditelor Prima Casa, mai putin cu finantarile pentru firme, cere demiterea sefei institutiei, Silvia Ciornei, acuzata de incompetenta, ea fiind numita in aceasta functie in urma cu doi ani, in timpul guvernului Ponta.

Ciornei, 45 de ani, a fost senator al Partidului Conservator, europarlamentar si ministru al IMM-urilor in guvernul Nastase, in perioada 2000-2003. Inainte de a fi numita la conducerea FNGCIMM, in 2013, ea era director adjunct la ASF.

Sindicatul Garantare din cadrul FNGCIMM a transmis un comunicat in care "atrage atenția factorilor decidenți să nu prelungească mandatul d-nei Silvia Ciornei la conducerea FNGCIMM."

"Manager numit pe criterii politice, dna Silvia Ciornei a dovedit fără echivoc, în cei peste 2 ani de la numirea sa, că nu are abilitățile și capacitatea managerială necesară exercitării unei poziţii de top management într-o instituţie cu capital integral de stat", se arata in comunicatul sindicatului, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Sindicatul Garantare a semnalat în nenumărate rânduri acționarului, Ministerul Finanțelor Publice, problemele cu care se confruntă instituția sub actuala conducere, de la dificultățile şi chiar blocajele aduse unor programe aflate în derulare (Prima Casă, garantarea beneficiarilor din sectorul agricol etc), până la pierderea încrederii partenerilor bancari în capacitatea instituţiei noastre de a-și onora angajamentele.

Sindicatul Garantare doreşte să atragă atenţia opiniei publice și factorilor decidenți că prelungirea mandatului doamnei Silvia Ciornei, mandat care expiră la sfârșitul acestei luni, va însemna oprirea definitivă a susţinerii acordată IMM-urilor prin intermediul garanţiilor pentru accesarea de credite bancare şi probabil falimentul FNGCIMM.

Îngrijorarea salariaților este atât de mare încât Sindicatul Garantare, în numele a 100 de salariați adresează conducerii o scrisoare deschisă prin care îi solicită demisia de onoare!

Solicităm public retragerea sprijinului acordat doamnei Silvia Ciornei și înlocuirea acesteia din funcția de Președinte-Director general al FNGCIMM SA-IFN.

Rugăm pe această cale Guvernul să-și onoreze promisiunile legate de depolitizarea instituțiilor și societăților comerciale cu capital de stat și să aibă în vedere importanța FNGCIMM în economia românească și necesitatea ca la conducerea acestuia să se afle un manager cu reale performanțe profesionale și abilități manageriale.

Nu putem sa nu constatam ca marii finantatori ne-au intors spatele de cand dumneavoastra ati preluat conducerea, au redus semnificativ colaborarea cu institutia noastra si au hotarat sa nu mai apeleze la garantia FNGCIMM (in inele situatii nu se mai solicita garantia Fondului nici macar la prelungirea creditelor acordate initial cu garantia noastra)”, se arata intr-o scrisoare deschisa adresa de sindicat sefei FNGCIMM. (Vezi scrisoarea mai jos)

Guvernanta corporativa nu a fost aplicata

Sindicatul FNGCIMM a mai cerut demiterea sefei institutiei, Silvia Ciornei, si in toamna anului trecut, inainte de demisia guvernului Ponta, solicitare ramasa fara niciun ecou.

“Suntem printre ultimele societăţi cu capital de stat la care nu s-au pus încă în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Suntem convinşi că numirea unui manager cu experienţa necesară în vederea înţelegerii mecanismelor foarte complexe care afectează activitatea noastră nu ar fi periclitat misiunea instituției noastre de susținere a accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii și nu ar fi afectat reputaţia de partener serios şi de încredere printre partenerii bancari, reputaţie pe care a dezvoltat-o în mai bine de 10 de ani de activitate”, se spunea in comunicatul sindicatului FNGCIMM de anul trecut.

FNGCIMM nu a raspuns atunci solicitarii Bancherul.ro de a-si exprima un punct de vedere cu privire la aceste acuzatii.

Intr-un anunt al Ministerului Finantelor din 7 noiembrie 2013, semnat de ministrul delegat pentru buget din acea vreme, Liviu Voinea, in prezent vice-guvernator la BNR, se arata ca Silvia Ciornei “a fost numita, pe termen limitat, în calitate de preşedinte al Consiliului de administraţie şi director general al FNGCIMM, având ca obiective urgentarea aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi îmbunătăţirea activităţii societăţii în condiţiile întăririi disciplinei financiare şi creşterii performanţelor economice ale acesteia”.

Ciornei a fost subiectul unor acuzatii si anul trecut, cand Emil Bituleanu, seful Libra Bank, s-a plans ca FNGCIMM nu a platit bancii garantii in valoare de 2,8 milioane lei, aferente unui numar de 5 credite, drept pentru care a dat fondul in judecata si a intrerupt colaborarea cu acesta. (vezi aici detalii)

Hartuirea angajatilor

Ciornei mai este acuzata de sindicat ca ar fi recurs la hartuiri si presiuni psihice la adresa unor angajati, pentru a-i determina sa demisioneze, iar unora li s-au facut plangeri penale.

La Tribunalului Bucureşti se judecă peste 180 de litigii deschise de către doamna Silvia Ciornei vechilor salariaţi ai Fondului pentru aşa zise sume încasate pe nedrept în trecut, precizeaza sindicatul.

Se pare ca razboiul dintre Ciornei si angajatii FNGCIMM are ca baza un control al Curtii de Conturi, dupa cum preciza institutia intr-un comunicat de la inceputul acestui an: “Anul 2014 a însemnat totodată punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Fond la sfârşitul anului 2012, care au devenit executorii în luna octombrie 2014 şi care au presupus inclusiv iniţierea de demersuri în instanţă pentru recuperarea de la salariaţi a unor prime acordate, cu încălcarea legii, în anii 2010 şi 2011”. (vezi aici detalii)

Ministerul Finantelor nu a raspuns astazi, la solicitarea Bancherul.ro de a oferi un punct de vedere cu privire la conflictul dintre angajatii FNGCIMM si sefa institutiei si la activitatea acesteia in cadrul fondului.

Profitul FNGCIMM s-a prabusit in 2014

FNGCIMM a publicat abia saptamana trecuta datele financiare aferente anului 2014, din care rezulta ca institutia a avut un profit in scadere abrupta, la 11,5 milioane lei, de la 40,3 milioane lei in 2013.

Veniturile fondului au crescut in 2014 la 364 milioane lei, de la 304 milioane in 2013, insa cheltuielile s-au majorat si mai mult, de la 263 la 352 milioane lei.

In dreptul impozitului pe profit este cifra 0, comparativ cu 21 milioane lei in 2013.

Nici reprezentantii FNGCIMM, intrebati in urma cu trei zile, nici ai Ministerului Finantelor, intrebati astazi, nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind rezultatele financiare ale fondului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii