BANCI | Stirea Zilei

Scadere spectaculoasa a dobanzilor in lei la creditele pentru firme: de la 8% la 2% sau chiar 0,32% intr-o singura luna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-02 21:44

Cresterea substantiala a volumului de credite noi in lei acordate de banci firmelor in luna septembrie (2,8 miliarde lei, comparativ cu 2 miliarde lei in august, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, recordul fiind stabilit in decembrie 2010, cu 3 miliarde lei) a determinat o prabusire spectaculoasa a dobanzilor, ca efect al concurentei bancilor pentru atragerea de clienti.

Astfel, conform statisticilor BNR, pentru creditele cu valori sub 1 milion de euro acordate firmelor, bancile au fost dispuse in septembrie sa accepte o dobanda fixa pe o perioada intre 1 si 5 ani de doar 2,11% in medie, fata de 8,94% in august, nivelul de 8% pentru aceste tipuri de credite fiind mentinut inca din luna augut a anului trecut.

O scadere si mai spectaculoasa s-a produs in cazul finantarilor de pana la 1 milion de euro pentru fime cu dobanzi fixe de peste 5 ani: de la 7,77% in august la doar 0,32% in septembrie.

Ramane de vazut, insa, daca practicarea de dobanzi fixe in luna septembrie de doar 2% si 0,32% a fost un eveniment izolat, datorat unei oferte de tip “dumping” a vreunei banci, in incercarea de a pune mana pe un client corporativ mare sau va reprezenta o fisura care va duce la scaderea dobanzilor pentru aceste tipuri de finantari cu dobanda fixa pe perioade de peste 1 an.

Oricum aceste dobanzi fixe pe termene de peste 1 an au niveluri disproportionate fata de dobanzile variabile (care se modifica trimestrial, de regula, in functie de indicii ROBOR).

Astfel, pentru creditele cu valori de pana la 1 milion de euro cu dobanda variabila sau cu o dobanda fixa de pana la un an, rata medie a fost in septembrie de 3,96%, inca o data mai mica decat dobanzile fixe de peste un an.

In cazul creditelor cu valori mari, de peste 1 milion de lei, dobanda medie a scazut in septembrie la 2,89%, de la 3,06% in august. In urma cu un an, in septembrie 2015, dobanda la aceste credite era 4%.

Media dobanzilor la toate tipurile de credite noi in lei pentru firme a scazut in septembrie la 3,51%, de la 3,735 in august si 4,82% in septembrie anul trecut.

In acelasi timp, bancile plateau firmelor pentru depozitele din conturi, in sold, o dobanda medie de 0,54% in septembrie, in scadere de la 0,56% in august si 0,85% la finalul anului trecut.

Pentru depozitele noi, dobanda a scazut si mai mult: 0,33% in septembrie, de la 0,42% in octombrie si 0,8% in decembrie 2015.

Marja de castig a bancilor aferenta creditelor noi a fost asadar in medie de 3,18% in septembrie, in scadere de la 3,31% in august.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind dobanzile si volumele de credite noi acordate de banci

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii