BURSA | Opinie

Saxo Bank: Actiunile vor trebui ss cedeze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-08-23 09:46

Acţiunile vor trebui să cedeze.
de Christian Tegllund Blaabjerg, Chief Equity Strategist

În ultima perioadă, acţiunile s-au redresat puternic, în ciuda datelor economice slabe ale SUA şi a previziunilor relativ slabe pentru creşterea globală. Această redresare a fost susţinută de estimări promiţătoare şi de conştientizarea faptului că dobânzile îşi vor menţine în anumite ţări-cheie (mai ales în SUA, Japonia şi Zona Euro) valorile scăzute pentru o perioadă mult mai lungă de timp decât se prevăzuse iniţial.

Una dintre cele mai remarcabile creşteri aduse de dezvoltarea pieţelor de acţiuni a fost creşterea pieţelor globale de obligaţiuni. Randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani a scăzut de la 3,99% la începutul lui aprilie la 2,60% în perioada actuală. Scăderea acestuia a trecut atât printr-o perioadă de scădere a pieţei acţiunilor şi de creştere a USD, cât şi printr-una de creştere a pieţei acţiunilor şi de scădere a USD (de la mijlocul anului).

În circumstanţe normale, randamentele sub un anumit prag sunt bune pentru acţiuni, deoarece acestea sunt asociate cu o tendinţă de creştere economică; aşadar, deşi costul capitalului este în creştere, rămâne încă scăzut. La niveluri mai mari, randamentele în creştere au o influenţă negativă asupra acţiunilor, deoarece costul în creştere al capitalului influenţează preţurile acţiunilor. Cu toate acestea, investitorii au devenit recent îngrijoraţi de faptul că ultimele evenimente reprezintă o deconectare, iar una dintre părţi trebuie să cedeze. Cu alte cuvinte: Cum e posibil ca aceste randamente să continue să scadă (teama de double-dip şi deflaţie), iar acţiunile să crească?

Noi suntem de părere că acţiunile sunt cele care vor ceda – însă nu imediat. Există încă în preţul acţiunilor loc pentru scădere înainte ca acţiunile să devină scumpe având în vedere costurile scăzute ale capitalului. Însă, opinia noastră este că, în ciuda previziunilor care susţin că principalele economii occidentale vor cădea înapoi în recesiune, ar trebui să vă îndreptaţi atenţia în altă parte pentru a înţelege de ce acţiunile ar trebui să scadă: dezvoltarea productivităţii.

Marea Recesiune a lăsat în urmă un nivel neobişnuit de ridicat al şomajului, care nu pare să arate semne de normalizare în următorii ani. De fapt, o serie de studii au demonstrat că, pentru a atinge nivelurile dinainte de recesiune, este nevoie de încă 17 ani la nivelul estimat al creşterii locurilor de muncă.

Pe măsură ce companiile au concediat angajaţii, acestea îşi permit să pună presiune pe angajaţii rămaşi, pentru productivitate suplimentară. Adăugând acest fapt dezvoltărilor tehnologice, evidenţelor de gestiune alături de managementul lanţului de aprovizionare, rezultatul va fi o marjă a profitului şi EPS mai mari – chiar şi în condiţiile unei creşteri limitate a veniturilor.

Dar ce se va întâmpla când nu vor mai exista angajaţi de concediat? Ce se va întâmpla când veniturile vor stagna, după cum ne aşteptăm să se întâmple în 2011? Diagrama de mai jos ne prezintă scenariul. Productivitatea începe să scadă pentru că angajaţii nu pot fi mai productivi de atât. În acest timp, stimulentul pentru creşterea productivităţii îl reprezintă salariile mai mari. Însă, acesta afectează marjele şi, în final, profiturile companiei. Aceasta este previziunea noastră cu privire la al doilea semestru din 2010 (către sfârşitul anului), dar care pare să se manifeste puţin mai devreme. Însă, pe termen scurt, stagnarea costului muncii va ajuta companiile să rămână profitabile într-o perioadă a slăbirii productivităţii, împiedicând, în acelaşi timp, creşterea veniturilor şi punând presiune asupra consumului viitor, fapt ce va duce, în final, la un nivel mai scăzut al vânzărilor. Sau previziunile asupra veniturilor vor fi revizuite mai jos.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii