BANCI | Analiza

Romanii au devenit foarte prudenti cand se imprumuta: 9 din 10 nu iau credite mai mari decat si-ar putea permite si citesc contractul inainte de a-l semna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-15 13:14

Criza financiara i-a determinat pe romani sa devina foarte prudenti atunci cand obtin credite, chiar si cand e vorba de imprumuturi de valori foarte mici, de ordinul a 1.500 de lei, pe perioade de cateva saptamani. Ei au grija sa nu ia mai multi bani decat pot da inapoi si sa se informeze bine inainte de a semna un contract de credit, pentru a afla in ce se baga.

Un sondaj online realizat printre 1.500 dintre cei 600.000 de clienti ai companiei britanice Provident Financial, care acorda si in Romania credite rapide, la domiciliu, releva gradul ridicat de responsabilitate financiara a clientilor acestei institutii financiare nebancare (IFN): 9 din 10 spun ca imprumuta sume de bani in acord cu situatia lor financiara, adica nu se arunca sa imprumute mai mult decat si-ar putea permite sa ramburseze, evitand astfel supraindatorarea, una dintre principalele probleme cu care se confrunta clientii bancilor inca de la izbucnirea crizei financiare. Mai mult, 94% spun ca analizeaza atent avantajele si implicatiile contractarii unui imprumut inainte de semnarea contractului.

Prudenta stimulata de problemele financiare cauzate de criza determina, pe de alta parte, pe majoritatea celor chestionati (60%) sa fie mult mai atenti cu cheltuielil zilnice si sa faca si economii, cu scopul de a se proteja in cazurile in care vor avea probleme, astfel ca 31% dintre cei chestionati spun ca reusesc sa puna bani deoparte. In consecinta, intrebati care sunt produsele financiare ce au de gand sa le achizitioneze, cei mai multi inclina spre cele de economisire, si nu de  creditare: 42% spun ca vor sa deschida un cont de economii, 36% o asigurare de viata si 34% un fond de pensii, iar numai 27% au de gand sa realizeze investitii pe termen lung.

In privinta obiceiurilor de economisire, 31% dintre clienti spun ca au economii personale iar valoarea medie a sumei economisite este de 950 de lei.

Datoria medie totală, excluzând ipoteca, este de 3.000 de lei iar ambursările medii lunare sunt de circa 300 de lei, conform sondajului.

Principala ingrijorare: costul traiului zilnic

Pe de alta parte, sondajul arata ca principala ingrijorare a clientilor Provident, in majoritate persoane de varsta a doua si a treia, cu venituri usor sub medie, este legata de costul traiului zilnic.

Comunitatea Provident, in randul careia s-a realizat sondajul, numara 600.000 de romani care au obtinut pana in prezent un credit de la Provident, in prezent existand in jur de 260.000 de oameni  cu un astfel de credit, in medie de 1.500 de lei rambursati in cateva luni, maxim 1 an. O pondere de 74% dintre acestia locuiesc la oras si 26% in sate, 22% au varsta de peste 55 de ani iar 62% intre 31 si 55 de ani, 76% fiind angajati si 24% pensionari.

Cei mai multi clienti Provident (40%) au venituri intre 600 si 1.000 de lei, in timp ce 21% castiga sub 600 de lei, iar 31% au salarii intre 1.000 si 2.000 de lei. Jumatate din veniturile acestora se duce in fiecare luna pe alimente (30%) si facturile lunare (20%), astfel ca este fireasca ingrijorarea primordiala a acestora cu privire la costul traiului (62%). Cea mai mare parte dintre acestia (73%) considera ca preturile mari la mancare si utilitati sunt principala cauza a cresterii costului de trai.

In aceste conditii, imprumuturile rapide, la domiciliu, precum cele furnizate de Provident, acopera golurile de resurse financiare ce apar pe termen scurt in acoperirea nevoilor esentiale, precum alimentatia si plata facturilor. Cu toate acestea, sondajul releva ca o pondere importanta, de 35% dintre beneficiarii imprumuturilor, utilizeaza banii pentru investitii in confortul vietii de familie, iar 22% pentru cheltuieli legate de educatia copiilor.

 „Cercetarea confirmă că deciziile financiare ale clienților noștri sunt luate în cunoștință de cauză și că cel mai important factor în aceste decizii îl reprezintă gradul de încredere pe care aceștia îl au în nivelul și stabilitatea veniturilor pe care le câștigă. În același timp, șapte din zece persoane chestionate au declarat că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă, iar șase din zece nu au un cont bancar. Vom continua să împrumutăm într-un mod responsabil acest segment social adesea trecut cu vederea de către alte instituții finaciare. Astfel, încercăm să le oferim clienților noștri posibilitatea de a face dintr-o oportunitate o poveste frumoasă, atunci când este important pentru ei”, a declarat Ivo Kalik (foto), directorul general al Provident Financial România.

Cercetarea YouGov face parte dintr-o inițiativă desfășurată în rândul clienților grupului britanic International Personal Finance (IPF) în toate cele șase țări în care acesta este prezent: România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Mexic. Rolul sondajului este de a identifica modalitatea în care consumatorii percep climatul socio-economic și care sunt cele mai importante probleme pentru aceștia.

IPF este al doilea cel mai mare angajator britanic din Europa Centrală și de Est și una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Provident Financial România este o instituție financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naționale a României și este parte a grupului britanic International Personal Finance (IPF), care are 2,4 milioane de clienţi în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Mexic. IPF este al doilea cel mai mare angajator britanic din Europa Centrală și de Est și este una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

În cei 7 ani de prezență pe piața locală, compania a investit în România peste 160 de milioane de euro, dintre care peste 600.000 de euro în programe de responsabilitate socială, și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de aproape 24 de milioane de euro. Provident are acum peste 750 de angajați și colaborează cu peste 3.900 de agenți independenți în peste 60 de orașe din întreaga țară (www.provident.ro).

Vezi mai multe informatii despre sondajul Provident in documentul din FISIERE

Comentarii

bebe
falimentul romanilor continua dupa ce falimentul industriei si acapararea resurselor naturale s-au finalizat intr-un sfert de veac
pensionari au venituri stabile si salariatii statului... restul... daca nu lucreaza pentru vre-o multinational... asista la balacareli politice interminabile despre "enteresu. nacional" sau "endependenta giusticiei"... tinerii vor sa plece... doctoroii promit greve... eugenia salveaza ce se doreste salvat din Romania... acum economistii si avocatii care vor sa constituie voluntary o organizatie nacionala care sa monitorizeze alocarea si risipirea banilor publici este necesara pentru a asigura urilizarea eficienta a resurselor publice in vederea reuinceperii unei reconstructii nacionale... bancherii ajutati de madam lagardere viseaza credite pentru imm-uri garantate de stat... o categorie de privilegiati care stau la panda sa traiasca din dobanda fara sa dea vreodata faliment asteapta in intuneric sa prinda statul la inghesuiala iar ? intre timp I-au prins la ananghie pe posesorii de venituri certe si garantii de despagubire si umbla din casa in casa sa-i indatoreze cu dobanzi uriase.... ? cancan bancar... cine nu vrea nu se imprumuta... Eugenia salveaza Romania ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii