BANCI | Analiza

Romanii au cheltuit 1 miliard de euro in plus pe cardurile bancare in 2012. Piata cardurilor se ridica la 8 miliarde de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-19 23:58

Romanii si-au majorat cu aproape 1 miliard de euro valoarea rulajelor pe cardurile bancare de debit sau de credit in 2012. Astfel, ei si-au majorat volumul platilor cu cardul cu 1,2 miliarde lei, iar in acelasi timp si-au sporit retragerile de numerar de la ATM-uri cu aproape 3 miliarde de lei, potrivit ultimelor statistici ale BNR.

In total, prin intermediul cardurilor s-au facut cheltuieli de 35 de miliarde de lei (8 miliarde de euro) pe parcursul anului precedent. Cati bani cheltuie asadar romanii in fiecare zi pe card? 22 milioane euro. Adica peste 2 milioane de euro pentru fiecare din cele 11 milioane de carduri active din Romania.

Valoarea platilor cu cardurile de debit a crescut in 2012 cu aproape 1 miliard de lei, la un total de 5,7 miliarde, in timp ce valoarea platilor cu cardurile de credit a crescut cu 230 de milioane de lei, la 1,2 miliarde lei.

Ambele ritmuri de crestere, atat la cardurile de debit cat si la cele de credit, au fost apropiate de cele inregistrate pe parcursul lui 2011, cu toate ca anul precedent a fost unul mai dificil din punct de vedere economic, cresterea PIB-ului fiind aproape de 0.

Din cele aproape 7 miliarde de lei tranzactionate cu cardurile de debit si credit, 5,3 miliarde au avut loc la POS-urile din tara, in crestere cu aproape 1 miliard, iar 1,3 miliarde la POS-urile din strainatate, in crestere cu aproximativ 200 milioane lei.

Si retragerile de numerar de la ATM-uri au crescut cu aproape 3 miliarde de lei in 2012, la 28,6 miliarde lei, o evolutie asemanatoare inregistrandu-se si in 2011.

Daca in privinta valorii platilor cu cardul a avut loc mai degraba o stagnare, la fel cu PIB-ul, in schimb numarul platilor a avansat mai rapid decat in 2011, ceea ce inseamna ca romanii au tot mai multa incredere in acest mijloc de plata si-l utilizeaza tot mai des, si pentru plati de mica valoare.

Astfel, numarul tranzactiilor cu carduri de debit a crescut in 2012 de la 29 la 36 de milioane, cu 7 milioane in plus, dupa ce in 2011 avansul a fost de 5 milioane de plati.

Din numarul total de tranzactii cu carduri, cele la POS-uri din tara au crescut cu 7 milioane, de la 31 la aproape 38 de milioane, din care 4 milioane in ultimul trimestru al anului precedent, perioada in care bancile au promovat puternic platile cu cardul, in special la cardurile de credit cu rate fara dobanda. Si in 2011 s-a inregistrat o crestere aproape la fel de mare a numarului acestor tranzactii.

La acestea s-au adaugat peste 4 milioane de plati la POS-urile din strainatate, in crestere cu aproape un milion.

In schimb, numarul tranzactiilor cu cardurile de credit a avansat in acelasi ritm al anului 2011, respectiv, 1,5 milioane plati in plus, de la 6 la 7,5 milioane.

Pe de alta parte, a scazut ritmul de crestere a retragerilor de numerar de la ATM-uri: acestea au avansat cu 2 milioane, de la 55 la 57 milioane de tranzacii, dupa ce in 2011 cresterea a fost de 3 milioane de operatiuni.

Avem 11 milioane de carduri active

In 2012, bancile au emis un numar de 4.024.260 de noi carduri, mai putine decat in 2011, cand s-au emis 5.224.181 de carduri.

Numarul cardurilor valide a crescut insa cu 356.478 de bucati, la 13,7 milioane de carduri ce pot fi utilizate. Dintre acestea, numarul cardurilor de credit a crescut cu 116.962 de bucati, la 2,27 milioane.

Si numarul cardurilor active, adica cele care au fost activate si folosite de clientii bancilor, a crescut cu 311.566 de bucati in 2012, la un total de 11 milioane de carduri. Asadar, in Romania s-au folosit anul trecut 11 milioane de carduri.

Numarul de ATM-uri a scazut cu doar 19 aparte, fiind acum aproape 11.000 de bancomate in toata tara, pe fondul reducerii numarului de unitati bancare. In schimb, numarul de POS-uri a crescut cu 1335 de unitati, la 126.255 de aparate pentru acceptarea platilor cu cardul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii