BANCI | Ultima Ora

Romania vrea sa incheie un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, dar inca nu l-a finalizat pe cel din prezent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-04 17:03

România intenționează să demareze discuțiile cu creditorii internaționali FMI si Comisia Europeana pentru un nou acord de asistență, mai flexibil, intrucat actualul acord tip stand-by expira la sfarsitul acestei luni, guvernul avand in acest sens sprijinul principalelor partide politice, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici (foto), citat de Bloomberg.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, declara in luna mai ca România are nevoie de un acord cu instituțiile financiare internaționale pentru a putea "vinde" credibil reforma fiscală pe care intenționează să o implementeze prin modificarea Codului Fiscal, astfel încât să nu piardă prin creșterea dobânzilor la care se împrumută.

"Din experiența mea, eu cred că este bine să avem niște parteneri internaționali. Ne dau credibilitate, seriozitate și uneori îți trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă, uneori, negocierile nu sunt plăcute, te mai cerți cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună. În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internațional. E greu", a adaugat Isarescu.

Problema este ca, dupa cum a precizat guvernatorul, inainte de a putea incheia un nou acord, trebuie finalizat cel din prezent, care pana acum nu a primit aprobarea nici din partea FMI nici a Comisiei Europene, din cauza masurilor de relaxare fiscala prevazute in noul Cod Fiscal.

Actualul acord cu Comisia Europeana este off-track

Teodorovici nu a reusit, la reuniunea ECOFIN din iulie, in timpul crizei din Grecia, sa obtina acordul oficialilor europeni pentru o evaluare pozitiva a programului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat de Romania cu Comisia Europeana in 2013 si care expira in septembrie, impreuna cu acordul cu FMI.

"Ne ingrijoreaza faptul ca din nou programul cu Romania este deraiat (off-track) si nu am reusit, din nou, sa incheiem o evaluare a acestuia", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene. (vezi aici detalii)

"Acordul nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni. Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii", a spus ministrul de Finanțe, citat de Bloomberg.

Teodorovici a declarat că Guvernul de la București ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2016, pentru a se proteja împotriva șocurilor de pe piață. Separat, liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat că social democrații au cerut Guvernului să negocieze un acord, ideea susținută și de liderul Partidului Liberal, Alina Gorghiu.

"România se poate descurca singură și nu avem nevoie de finanțare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranță împotriva turbulențelor de pe piață. Costurile de finanțare sunt foarte mici în prezent dar nu poți ști niciodată", a declarat Eugen Teodorovici.

Acordul în derulare cu FMI are o valoare de două miliarde de euro însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni.

Începând din 2009 și până în prezent România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Revizuirea actualului acord în valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internaționali nu a putut fi finalizată începând din luna iunie 2014 și până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului. Parlamentarii au renunțat la unele reduceri de taxe programate pentru luna ianuarie și au promis să mențină deficitul bugetar de anul viitor la aproximativ 2% din PIB. Potrivit lui Teodorovici, în luna august bugetul înregistra un excedent de aproximativ un procent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii