BANCI | Interviu

Romania nu va incheia cu succes acordul de finantare de tip preventiv cu FMI si Comisia Europeana, apreciaza economistul ING Ciprian Dascalu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-19 16:26

Romania nu va incheia cu succes actualul acord de finantare de tip preventiv cu FMI si Comisia Europeana, care expira in septembrie, si abia dupa alegerile de anul viitor am putea avea un nou acord cu institutiile financiare internationale, in conditiile in care guvernul nu a obtinut unda verde de la cele doua institutii pentru noul Cod Fiscal, care prevede o serie de reduceri de taxe cu impact puternic asupra indicatorilor macro-economici, considera economistul-sef al ING, Ciprian Dascalu (foto).

"Acordul este acum off-track si asa cred ca va ramane, mai ales ca nici delegatia FMI ce urma sa faca o vizita in Romania in aceasta perioada pentru o noua evaluare, nu a mai venit", spune el.

Ce efecte ar putea avea nefinalizarea actualului acord?

Dascalu considera ca piata a incorporat deja riscurile neincheierii acordului, astfel ca nu ar trebui sa ne asteptam la o crestere puternica a cursului sau a dobanzilor titlurilor de stat, mai ales ca avem lichiditate si crestere economica ridicate.

"Totusi, in lipsa unui acord, ne putem astepta la reactii negative mai ample ale pietei, in momentele in care apar stiri negative", spune economistul ING.

Nu avem nevoie de masuri de stimulare a consumului, ci de crestere a competitivitatii firmelor

Dascalu apreciaza, in privinta masurii de reducere a TVA-ului prevazuta in noul Cod Fiscal, ca Romania are acum nevoie mai degraba de stimulente pentru cresterea productitivatii companiilor, nu de stimularea consumului.

“Consumul este in crestere cu aproape 4%, iar salariile nominale cu 7%, indicatorii de incredere a consumatorilor si firmelor sunt la nivelul dinaintea crizei, motiv pentru care sunt de parere ca economia ar avea nevoie in acest moment mai mult de masuri de crestere a competitivitatii companiilor, nu de stimulare a consumului, precum scaderea TVA, cum prevede proiectul noului cod fiscal”, spune Dascalu.

El considera ca firmele romanesti se vor confrunta in perioada urmatoare cu problema reducerii competitivitatii si ca efect al cresterii salariului minim pe economie, de aceea economia ar avea nevoie mai degraba de scaderea contributiilor sociale, pentru stimularea angajarii.

Pe de alta parte, relaxarea fiscala, in special reducerea TVA-ului de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, cum prevede proiectul noului cod fiscal, ar putea avea ca efect o crestere puternica a deficitului bugetar, pana la 3,3% din PIB, conform estimarilor economistului ING.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului o cerere de reexaminare a Legii privind Codul fiscal, care prevede o serie de masuri de relaxare fiscala precum reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, nivelul dinainte de iulie 2010, cand Romania a fost nevoita sa adopte masuri de austeritate si crestere de taxe pentru a putea iesi din criza, prin corectarea indicatorilor macro-economici.

Masurile de relaxare fiscala au fost criticate zilele trecute si de catre Comisia Europeana, care a refuzat sa aprobe, din acest motiv, o noua evaluare a acordului de finantare de tip preventiv cu Romania, care se incheie in septembrie.

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca politica fiscala trebuie mentinuta prudenta, pentru a pastra echilibrele economice "restaurate cu atata truda" de-a lungul ultimilor ani.

Comentarii

Optiune
-
Conditiile acordului au fost impuse de creditori. Efectul lor social este mult prea mare. Nu riscam nimic daca incheiem acordu lacesta asa cum stau lucrurile acuma. Singurul risc este sa ne pierdem noi cu firea fatza de pretentiile uneori absurde ale unor creditori care au o gandire limitata asupra aspectelor socio-economice ale ideologiei si practicilor lor.

LAX
EU sink ?
din păcate PROFESORE money talks GUARANTE ED mai ales intr-un stat mult prea Lax ...

Thanks :)
INC.
...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii