BANCI | Stirea Zilei

Romania este cea mai slab bancarizata tara din Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-09 22:50

Cu active bancare de 92 miliarde euro la finalul lui 2015, reprezentand doar 59% din PIB, Romania este cea mai putin bancarizata tara din Europa, fiind intrecuta la acest capitol chiar si de tari precum Albania (91%), Ucraina (63%) sau Belarus (72%), conform unui studiu publicat de Raiffeisen Bank.

In tarile vecine, gradul de intermediere financiara este mult mai ridicat: 101% in Bulgaria, 97% in Ungaria, 89% in Polonia, 124% in Cehia. (vezi aici studiul)

Valoarea activelor bancare din Romania a stagnat in ultimii ani in jurul a 90 de miliarde de euro, din cauza proceselor de dezintermediere financiara (deleverage) si de curatare a portofoliilor de credite neperformante, care aproape au anulat cresterile de noi volume de credite acordate de banci clientilor persoane fizice si companii si de titluri de stat cumparate.

Cresterea gradului de intermediere financiara a fost afectat nu doar de criza din 2008 ci si de schimbarea modelului de creditare din valuta in lei, care s-a produs abia din 2013, cand dobanzile au inceput sa scada iar programul de credite ipotecare Prima Casa a fost schimbat din euro in lei.

De asemenea, in 2014 a inceput un amplu proces de curatare a bilanturilor bancare de credite neperformante, care diminueaza volumul activelor, proces care continua si in prezent.

Ponderea redusa a activelor bancare si a creditelor in PIB fac din sectorul bancar unul dintre cele mai atractive din zona in urmatorii ani, dupa cum se remarca si in studiul Raiffeisen Bank.

Banca austriaca prognozeaza ca sectorul bancar romanesc va avea in urmatorii cinci ani o crestere anuala a soldului de credite de 10,1% exprimata in lei, echivalentul a 44 miliarde euro, care se vor adauga celor 49 miliarde de euro cat este stocul de imprumuturi in prezent.

Analistii bancii avertizeaza, pe de alta parta, ca avansul creditarii este afectat de noile legi adoptate deja sau in curs de aprobare, precum darea in plata sau conversia creditelor in valuta.

Astfel, legea darii in plata a dus la inasprirea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare, prin majorarea avansului, iar garantiile Prima Casa sunt insuficiente.

Taguri: Raiffeisen Bank  

Comentarii

Da
Pai si cine e divina
Oare nu politica distructiva fata de clienti ..... ce semeni aduni .... la noi s-a tepuit clientul pe toate partile, pai cum sa mai fie incredere in banci...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii