BANCI | Interviu

Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, Banca Mondiala sau BERD, apreciaza guvernatorul Isarescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 08:09

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România ar putea contracta mai multe împrumuturi, de la UE, FMI, dar şi instituţii precum Banca Mondială sau BERD, "condiţionate între ele" şi "pe mai mulţi ani", posibil cu o "eşalonare pe 1-2 ani".

El a precizat că împrumutul ar putea fi contractat "cu o eşalonare mai mare de timp, de 1-2 ani", şi ar putea fi mai mare decât ar avea nevoie România, luând în calcul decalajul de finanţare din sectorul privat.

"Rezervorul intrărilor de capital, pe care România s-a bazat mulţi ani, s-a diminuat la nivel mondial. În cazul României, dacă nu s-a diminuat, oricum nu mai creşte. Net, bilanţul arată astfel negativ, pentru că vor mai fi plăţi de făcut. Mişcarea negativă de capital ne-ar putea trimite către zona cu creştere economică negativă", a motivat guvernatorul.

"Nu este vorba despre un singur împrumut, probabil că vor fi mai multe. Este o parte de la Banca Mondială. Cu această instituţie am avut proiecte, angajate în 2000 - 2001 chiar, cu fonduri insuficient utilizate, deoarece erau condiţionate de reforme adânci", a spus Isărescu, un cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Cluj.

Guvernatorul BNR a mai menţionat finanţări pentru proiecte, de la instituţii precum BERD, şi posibila contractare a unei finanţări speciale, cu destinaţie de protejare a rezervelor, de la FMI, sub forma unui swap valutar.

"Împrumutul de la FMI nu se poate lua pur şi simplu, deoarece ar fi vorba despre o infuzie de sume mari, poate fi vorba de 1-2-3 miliarde euro. Ca să nu facem emisiune de monedă, să avem apoi presiune pe inflaţie, noi am lua valuta de la FMI şi am schimba-o în contul nostru de la Washington, punând în loc leii corespondenţi", a explicat Isărescu.

Şeful băncii centrale a precizat că un astfel de împrumut dă "posibilitatea de a majora rezervele valutare fără emisiune monetară, care ar pune presiuni pe inflaţie".

Isărescu a mai subliniat importanţa atragerii banilor europeni de către România, în condiţiile în care "disponibilul din fonduri structurale este de 6-7 miliarde euro".

"Fondurile de la UE nu înseamnă că cineva va trece cu avionul pe deasupra României şi va arunca în stânga şi-n dreapta. Dacă s-ar îmbunătăţii capacitatea administrativă în România, absorbţia banilor publici care sunt fondurile UE ar fi o soluţia extraordinară pentru România", a mai spus guvernatorul

În ceea ce priveşte stadiul cererii unui împrumut extern, Isărescu a precizat că România nu a trimis încă o scrisoare scrisă de intenţie, care reprezintă stadiul iniţial.

"Momentan evaluăm împreună cu guvernul şi probabil că săptămâna viitoare discuţiile vor lua contur", a mai spus guvernatorul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii