BANCI | Analiza

ROBOR la 3 luni, dobanda de referinta pentru creditele in lei, a scazut la 0,98% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-06 19:03

ROBOR la 3 luni, dobanda de referinta pentru creditele in lei acordate de banci populatiei si firmelor, a scazut sub pragul de 1% pe an, pana la 0,98%, un indiciu ca pe piata interbancara exista in continuare un exces de lichiditate.

Incepand cu primavara lui 2013, dupa cum se vede si din grafic, indicele ROBOR a coborat cu 1 sau chiar 2 puncte sub nivelul dobanzii de referinta a BNR, care a preferat sa utilizeze instrumentul de management al lichiditatilor atat pentru a contracara miscarile de capital care afecteaza cursul de schimb, cat si pentru a trasa un indiciu cu privire la evolutia dobanzilor.

Asta pentru ca BNR prefera sa mentina o rata de referinta la un nivel mai ridicat decat ar fi impusa de nivelul inflatiei, care a coborat la -1,14% in noiembrie, cu mult sub tinta BNR, de 2,5%, din cauza politicii de relaxare fiscala a guvernului, prin reducerea TVA si cresterea salariilor, precum si a factorilor externi, precum scaderea pretului petrolului.

BNR estimeaza ca inflatia va scadea si mai mult, pana la -3% in martie 2016, dupa care va urma insa o revenire la fel de brusca, pana la 0% inca din iunie 2016 si sa creasca la 1% in septembrie 2016, pentru ca in martie 2017 sa ajunga in intervalul tintit de BNR, respectiv 2,5%, cu o marja de un punct in plus sau in minus.

In aceste conditii, BNR prefera sa mentina neschimbata dobanda de referinta pana in momentul in care inflatia va reveni la nivelul tinta, dupa care va incepe sa o majoreze treptat.

Astfel, unii analisti se asteapta ca dobanda BNR sa ramana nemodificata in acest an, dar altii cred ca va fi majorata cu un sfert de punct sau chiar mai mult, la 2,5%.

In consecinta, si dobanda ROBOR este de asteptat sa creasca pana la 1,4% sau chiar 1,8% la finalul acestui an. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii