BANCI | Analiza

RIB, Romanian International Bank, o noua banca-problema pentru BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-20 07:53

Romanian International Bank (RIB), mica banca detinuta de americanul Daniel Roberts si fosta sa sotie, a devenit, de ceva timp, o banca-problema pentru BNR, intrucat solvabilitatea acesteia a scazut sub 10%, bariera de siguranta impusa de banca centrala unui mare numar de banci.

Cu toate acestea, indicatorul nu a fost lasat de actionari sa coboare sub 8%, ceea ce ar fi permis bancii centrale sa preia controlul bancii, conform legislatiei in vigoare. Banca nu mai are un presedinte de aproape 2 ani, de la plecarea lui Florin Danescu in functia de presedinte executiv al ARB.

In conditiile in care activitatea bancii sufera iar actionarii nu au puterea financiara de a sustine banca in mod adecvat, ei sunt obligati sa caute un cumparator pentru a o salva si pentru a evita sa intre pe mainile bancii centrale.

Iar un cumparator in aceste momente se pare ca este destul de greu de gasit, mai ales ca RIB este o banca mica, fara prea mare succes pe piata. Totusi, banca ar putea fi atractiva pentru cei in cautarea de chilipiruri, intrucat actionarii sai ar putea fi dispusi sa vanda cu un discount destul de mare, iesind astfel mai castigati decat in cazul in care banca ar intra pe mana BNR.

In acest din urma caz, prima masura pe care banca centrala o va lua va fi decapitalizarea bancii, pentru acoperirea potentialelor pierderi, ceea ce inseamna, implicit, reducerea semnificativa a valorii actiunilor detinute de actualii actionari.

Ramane de vazut, asadar, daca se vor gasi vulturii potriviti care sa profite de problemele micii banci romanesti. Pentru ca BNR nu va fi dispusa sa lase o banca pe mainile oricui, dupa cum am vazut ca s-a intamplat si cu oficial anuntata preluare a Nextebank (MKB Romexterra) de catre fondul de investitii PineBridge, tranzactie refuzata pana la urma de banca centrala.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii