BANCI | Ultima Ora

Rezultatele BRD: profit in scadere, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-05 16:36

BRD a raportat obtinerea unui profit net de 132 milioane lei in al doilea trimestru al acestui an, cu 4 milioane lei (3%) mai putin decat in primele trei luni (136 mil. lei), din cauza cresterii costului riscului (provizioanele pentru credite neperformante) cu 43% (45 milioane lei), dublu fata de avansul profitului operational.

Cumulat pe primele 6 luni, profitul de 270 milioane lei este dublu fata de cel din primul semestru al anului trecut (128 mil. lei), dupa ce BRD si-a facut anul precedent curatenie in bilant, recunoscand credite neperformante de 1,2 miliarde lei, fapt care i-a afectat serios castigul.

In trimestrul doi al acestui an, provizioanele de risc pentru creditele neperformante acordate de BRD au fost de 150 milioane lei, fata de numai 105 milioane lei in primele trei luni ale anului, cresterea fiind de aproape 43%.

Cresterea costului riscului in al doilea trimestru a avut loc in contextul continuarii procesului de vanzare a creditelor neperformante si scoaterea acestora din bilant (write-off), avand ca efect o reducere a ratei creditelor neperformante de la 20,5% la 18,8%, dar care ramane peste media sistemului bancar, de 13,3% in luna mai.

Credite de aproape 500 milioane lei vandute si scoase in afara bilantului (write-off)

BRD a vandut si a scos in afara bilantului (write-off) credite de 467 milioane lei in prima parte a acestui an, astfel incat soldul provizioanelor a scazut de la 4,465 miliarde lei la 4,219 miliarde lei in iunie 2015.

Reprezentantii bancii au precizat, pentru Bancherul.ro, ca nu sunt disponibile date defalcate privind creditele vandute si scoase in afara bilantului.

BRD a inceput de anul trecut sa-si curete bilantul, la cerintele BNR, la fel ca majoritatea bancilor, astfel ca in 2014 a constituit noi provizioane de 1,2 miliarde lei, iar in acelasi timp a scapat de neperformante in valoare de 2,4 miliarde lei.

Mihai Stepan, directorul de risc al BRD, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte telefonice prilejuita de prezentarea rezultatelor bancii, ca noile teste de tres pe care le va derula in acest an BNR, conform noilor norme europene, ar putea duce la cresterea costului riscului pentru bancile romanesti.

Motiv pentru care el s-a declarat de un optimism prudent cu privire la reducerea in continuare a costului riscului la BRD. Stepan a mai precizat ca noile provizioane au aparut atat la creditele noi cat si in stocul de credite vechi, precum cele acordate firmelor in insolventa.

Cresterea costului riscului in al doilea trimestru a impus BRD noi cerinte de capital, dupa cum au precizat reprezentantii bancii in cadrul conferintei, efectul fiind o diminuare substantiala, cu peste un punct, a indicatorului de solvabilitate, de la 17,6% in martie la 16,3% in iunie.

Rata de acoperire a creditelor neperformante a ramas ridicata, la 72,9% in iunie, fata de 72,7% in martie.

BRD si-a imbunatatit raportul cost/venituri la 50,9% in al doilea trimestru, fata de 53,3% in martie, insa ramane mai ridicat decat in iunie 2014, cand era de 48,9%.

Sursele profitului BRD

Sa vedem acum sursa profitului BRD: veniturile din dobanzile platite de clienti pentru credite au reprezentat majoritatea veniturilor, cum este firesc, care s-au ridicat la 460 milioane lei, insa cu 8 milioane mai putine decat in primul trimestru.

Reducerea veniturilor din dobanzi este cauzata de scaderea in continuare a costului creditelor, pe fondul procesului de relaxare a politicii monetare a BNR, insa banca a compensat prin cresterea volumelor de noi imprumuturi.

Stocul net de credite al BRD a crescut cu 578 milioane lei (2,2%) in trimestrul doi, la un total de 26,6 miliarde lei.

Productia de noi credite pentru persoane fizice s-a ridicat la 1,423 miliarde lei in trimestrul doi, in crestere cu 26,5% fata de trimestrul precedent (990 milioane lei). Creditele de consum s-au ridicat la 934 milioane lei, in crestere cu 5,2%, iar creditele ipotecare noi au fost de 489 milioane lei, in cresere cu 106% fata de trimestrul precedent.

Soldul creditelor nete pentru companii al BRD se ridica la doar 9,3 miliarde lei, fata de 17,7 miliarde lei stocul de credite de retail, fiind in scadere cu 1,8% fata de finalul lui 2014 (9,5 miliarde) si cu 9,3% fata de iunie 2014 (10,2 miliarde lei). Banca precizeaza insa ca volumul de credite pentru companii mari a crescut cu 6,6% fata de finalul lui 2014.

Pe de alta parte, banca a platit mai putine dobanzi pentru depozitele atrase de la clienti: doar 113 milioane lei, fata de 129 milioane lei in primele trei luni, asadar cam de patru ori mai putine decat incaseaza pentru credite.

BRD a cheltuit mai putin cu dobanzile platite pentru depozite, in ciuda faptului ca volumul de economii atrase de la clienti a crescut semnificativ in ultimul trimestru, cu 1,8 miliarde lei (5,1%), din doua motive: ratele de dobanda platite pentru depozite au fost mai mici, iar o mare parte din economii au fost atrase sub forma de conturi curente ale firmelor, pentru care banca nu plateste dobanda.

Volumul de depozite ale BRD a ajuns astfel la un sold de 37,7 miliarde lei, banca imbunatindu-si astfel lichiditatea, raportul credite/depozite coborand la 72%, de la 74% la finalul lui 2014.

La veniturile din dobanzi s-au adaugat cele din comisioanele percepute clientilor, de 182 milioane lei, in crestere cu 10 milioane lei fata de primul trimestru.

In aceste conditii, BRD a reusit sa-si majoreze profitul operational cu 26 milioane lei (4,5%), fata de trimestrul anterior, la 598 milioane lei.

Pe de alta parte, BRD si-a redus si cheltuielile operationale, cu 15 milioane lei (5%), la 595 milioane lei.

Philippe Lhotte, seful BRD: Ne asteptam la imbunatatirea substantiala a profitului in 2015

“Rezultatele robuste înregistrate în primul semestru din 2015 constituie răsplata politicii active de gestionare a riscurilor şi a eforturilor de reducere a costurilor, şi oferă încă o dată dovada solidităţii modelului de bancă universală implementat de Grupul BRD. Totodată, activitatea de creditare începe sa dea semne pozitive, având în vedere îmbunătăţirea susţinută a volumului de credite nou-acordate persoanelor fizice si marilor clienți corporativi, şi creşterea faţă de trimestrul anterior a veniturilor bancare din activitatea de bază”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD, citat intr-un comunicat al bancii.

El a mai precizat, in cadrul unei conferinte de prezentare a rezultelor, ca se asteapta la o “imbunatatire substantiala a nivelului profitabilitatii in 2015, datorita normalizarii in continuare a costului riscului”.

“Pe termen scurt, dobanzile scazute au un impact negativ asupra veniturilor, dar pe termen mai lung acestea ofera si oportunitati de crestere a creditarii si sustinerea unei cresteri mai rapide a economiei Romaniei”, a adaugat el intr-o prezentare.

“Odata cu schimbarea punctului de inflexiune a ciclului de creditare, BRD este bine pregatita sa profite de oportunitatile de crestere, datorita unui bilant puternic si o baza de clientela extinsa si diversificata”, adauga seful BRD.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii