BURSA | Ultima Ora

Razboiul Isarescu-Carabulea continua: BNR suspenda dreptul de vot si celor care au cumparat actiuni de la Corneliu Tanase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-31 08:53

BNR, printr-un ordin emis vineri de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, a suspendat drepturile de vot ale unui numar de patru persoane acuzate ca "actioneaza concertat in vederea achizitionarii unei deţineri calificate în capitalul social al Bancii Carpatica". Cele 4 persoane fac parte din asa-zisul grup "Cojocaru-Lupu", cei care au cumparat un pachet de aproape 10% din actiunile fostului actionar important Corneliu Tanase, care detinea anterior controlul bancii impreuna cu Ilie Carabulea, aflat in inchisoare.

Tanase si-a vandut actiunile dupa ce BNR i-a suspendat dreptul de vot atat lui cat si lui Ilie Carabulea, considerand ca acestia nu mai indeplinesc conditiile pentru a fi actionarii majoritari ai bancii.

BNR il acuza insa pe Tanase ca i-a finantat pe cei doi carora le-a vandut actiunile, pentru a actiona concertat in cadrul AGA bancii programata pentru 10 aprilie, in cadrul careia Carabulea a propus schimbarea conducerii bancii, iar conducerea a propus o fuziune cu alta banca.

Ordinele emise de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu

Banca Carpatica a anuntat vineri Bursa ca “prin ordinul prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu din data de 28 martie s-a dispus bancii sa ia masura consemnarii constituirii grupului de persoane fizice Cojocaru-Lupu, care actioneaza concertat si are a achizitionat o detinere calificata in capitalul social al Carpatica, format din persoanele Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicolae”.

In aceeasi zi, Carpatica a anuntat ca prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a emis un alt ordin, prin care BNR a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale acţionarilor care fac parte din grupul de persoane Cojocaru-Lupu, “care a acţionat concertat in vederea achizitionarii unei deţineri calificate în capitalul social al Băncii Carpatica, respectiv Carabulea Oprea Nicolae, Tănase Daniela, Cojocaru Dana şi Lupu Nicolae“.

Grupul respectiv de persoane trebuie sa trimita BNR informatiile si documentatia “necesare evaluarii, in termen de 60 de zile calendaristice de la data comunicarii ordinului BNR.

Printre motivele invocate in ordinul BNR pentru suspendarea votului se afla:
- Transferarea unei parti din actiunile detinute de Tanase Corneliu (implicit dreptul de vot) catre persoane care actioneaza concertat cu cei doi actionari carora BNR, in calitate de autoritate de supraveghere, le-a suspendat dreptul de vot.

- Faptul că acţionarul instituţiei de credit, Ilie Carabulea, a finanţat tranzacţiile ce au vizat transferul dreptului de proprietate asupra unei părţi semnificative din acţiunile deţinute de Tănase Corneliu către două persoane fizice, aceasta în contextul în care vânzătorul (Tănase Corneliu) împreună cu soţia îndeplineau calitatea de garanţi ipotecari ai împrumuturilor acordate celor doi cumpători (Cojocaru Dana şi Lupu Nicolae).

- Existenta unei relatii intre persoanele fizice Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicoale, in vederea achizitionarii unei detineri calificate, fara a indeplini obligatia de notificare a BNR.

Cum a inceput razboiul Isarescu-Carabulea

Dupa ce Ilie Carabulea a fost arestat, la sfarsitul lunii ianuarie, pentru coruperea oficialilor ASF pentru a-i favoriza firma de asigurari, Carpatica Asig, BNR, condusa de Mugur Isarescu, a considerat probabil ca aceasta situatie ar putea afecta si Banca Carpatica, in care Carabulea detine peste 40% din actiuni, iar impreuna cu partenerul sau, Corneliu Tanase, controleaza pachetul majoritar.

Si asta desi nu este prima data cand Carabulea intra la inchisoare: in 2012 a stat un an in inchisoare, condamnat tot pentru dare de mita, dar fara ca BNR sa ia vreo masura.

Considerand, asadar, ca Banca Carpatica este in pericol, desi aceasta a raportat profit in ultima perioada, Isarescu s-a gandit ca incarcerarea lui Carabulea este momentul ideal pentru realizarea unei fuziuni fortate cu o alta banca, mai mica, probabil tot intr-o situatie delicata.

Mai ales ca omul de afaceri din Sibiu a refuzat, pana acum, sa-si vanda banca sau sa cedeze controlul acesteia.

Ramane, asadar, un mister, deocamdata, de ce a dorit BNR o fuziune in cazul Carpatica, desi aceasta tocmai a fost restructurata iar acum functioneaza pe profit.

Pana atunci insa, sa vedem cum s-a desfasurat partida Isarescu-Carabulea.

Vezi aici continuarea articolului

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii