BANCI | Analiza

Rata creditelor neperformante a ajuns la 21%, dar ritmul de crestere a provizioanelor este in scadere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-06 18:24

Conform ultimelor date publicate de BNR, rata creditelor neperformante a ajuns in luna august la 21%, fata de 20,93% in iulie, 20,30% in iunie, 20,26% in mai, 19,46% in aprilie si 18,24% la finalul lui 2012. In 2009, rata creditelor neperformante era de doar 7,89%, asadar de aproape 3 ori mai mica.

Rata creditelor neperformante reprezinta ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi aferte acordate de banci, la care se adauga si cazurile in care au fost deja luate proceduri judiciare de recuperare a imprumutului.

In ceea ce priveste persoanele fizice cu restante de peste 30 de zile inregistrate la Biroul de Credit, numarul acestora a crescut in august cu aproape 700 de persoane, la un total de 715.705 persoane, numarul restantelor fiind de 972.633, cu peste 1.100 mai multe decat luna precedenta. Numarul restantelor este mai mare decat numarul persoanelor pentru ca exista persoane care au mai multe credite.

Sumele restante au crescut in august cu 400 de milioane de lei, la 10,7 miliarde lei, dintre care 3,8 miliarde sunt in lei, 4,6 miliare sunt in euro si in jur de 2,3 miliarde in franci elvetieni.

Din totalul de 10,7 miliarde lei restante, 7,8 miliarde au intarzieri de peste 90 de zile, asadar intra in procesul de executare silita, 2,7 miliarde lei fiind valoarea creditelor intrate deja in procesul de colectare.

Un numar total de 912.000 persoane fizice si firme romanesti detin credite la banci in valoare de 256 miliarde lei, din care 31,3 miliarde lei sunt sumele restante, conform datelor culese de BNR prin Centrala Riscului de Credit, valabile pentru luna iulie. In plus, exista alte 87.000 de persoane si firme care au credite la institutiile financiare nebancare (IFN) in valoare de 17,6 miliarde lei, dintre care 2,6 miliarde sunt restante.

In total, la banci si IFN-uri au credite un numar 965.923 de persoane si firme, dintre care 247.743 au restante.

In scrisoarea de intentie catre FMI, BNR se angajeaza sa rezolve problema creditelor neperformante, dar si sa evite fenomentul de evergreening.

Provizioanele bancilor au crescut cu 3,8 miliarde lei in acest an

Odata cu inrautatirea calitatii creditelor, bancile sunt obligate sa puna deoparte garantii (provizioane, sau ajustari pentru deprecierea creditelor, in jargon bancar) aferente imprumuturilor cu risc de nerambursare.

Astfel, provizioanele calculate de catre banci conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), au ajuns in luna august 2013 la 33,277 miliarde lei, cu 128 milioane lei mai mult decat in iulie, cand se ridicau la 33,149 miliarde lei. Este vorba de o crestere mai mica decat cea din iulie, de 137 milioane lei, dar si de avansul mult mai substantial in luna iunie, de aproape 800 de milioane lei.

Volumul total de provizioane in acest an a crescut cu 3,8 miliarde lei fata de nivelul inregistrat la finalul lui 2012, de 29,425 miliarde lei.

Ritmul de crestere al provizioanelor prudentiale ale BNR, in scadere puternica

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR, denumite ajustari prudentiale de valoare, neinregistrate in contabilitate, conform normelor impuse dupa trecerea bancilor de la standardele locale la cele internationale, IFRS, incepand din 2012, au crescut in august cu 257 milioane lei, mult mai putin fata de avansul de 809 milioane lei in iulie si de 1 miliard de lei in iunie.

Cea mai mare parte dintre provizioane, respectiv 41,3 miliarde lei, acopera integral valoarea creditelor clasificate in categoria pierdere, adica cele cu intarzieri la rambursare de peste 90 de zile, conform normelor prudentiale ale BNR, spre deosebire de provizioanele constituite conform normelor IFRS, a caror valoare este de doar 30 miliarde lei, aferente aceluiasi tipuri de credite, din categoria pierdere.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii