BURSA | Ultima Ora

RASDAQ-ul nereglementat ii scapa de condamnare pe directorii BT Securities acuzati de manipularea Bursei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-14 17:10

Directorii BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, acuzati de manipularea Bursei au primit o decizie definitiva de achitare din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a confirmat astfel hotararea instantei inferioare, Curtea de Apel din Cluj.

Aceasta a decis anul trecut in favoarea directorilor BT Securities, ai caror avocati au cerut instantei achitarea inculpatilor, intrucat atat CNVM cat si Curtea Europeana de Justie considera ca piata Rasdaq nu este reglementata, chiar daca foloseste platforma de tranzactionare a BVB, astfel incat faptele de manipulare a Bursei ies din sfera legii penale.

Cei doi directori ai BT Securities au fost acuzati de procurorii DIICOT pentru ca au intermediat o tranzactie pe piata Rasdaq, prin care omul de afaceri Gicu Agenor Gansca a cumparat cateva milioane de actiuni de la directorul firmei de constructii ACI Bistrita la un pret prestabilit, fara a permite formarea unui pret liber pe piata.

Concret, procurorii au aratat ca Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumparare a acţiunilor.

"La ora 13.14 Ana Maria Oprean a introdus un ordin de tranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa, pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul a de 0,1 lei/acţiune. La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin de tranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului de afaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpără cele 3.663.315 de actiuni la acelaţi preţ de 0,1 lei/acţiune (....). Învinuitul Gânscă Gicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificial preţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş", se arată în rechizitoriul procurorilor, preluat de presa.

Conform sursei citate, manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment.
"Manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment, la acelaşi preş şi cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţul pieţei", se arată în rechizitoriu.

"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şi ofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuri de tranzacţii", precizeaza procurorii.

Banca Transilvania saluta decizia

Banca Transilvania saluta decizia, fireste, intr-un comunicat de presa, mentionand ca „acuzaţiile aduse sunt total nefondate, mai ales că au implicat operaţiuni pe piaţa RASDAQ, care este nereglementată, aşa cum - de altfel - s-au pronunţat şi instanţele de judecată”.

„Banca Transilvania salută decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul care a implicat doi membri ai conducerii BT Securities, Rareş Nilaş - Director General şi Dan Dascăl - Director Operaţiuni”, se arata intr-un comunicat al bancii.

„Am susţinut, ca şi grup financiar, din prima zi a acestui proces care a durat aproape 4 ani, că niciuna din persoanele menţionate nu a facut nimic care să contravină legii şi că acuzaţiile aduse sunt total nefondate, mai ales că au implicat operaţiuni pe piaţa RASDAQ, care este nereglementată, aşa cum - de altfel - s-au pronunţat şi instanţele de judecată.

Acest proces şi acuzaţiile nefondate aduse de către DIICOT Cluj au produs importante prejudicii financiare şi reputaţionale atât persoanelor acuzate pe nedrept, cât şi Grupului Financiar Banca Transilvania”, se mai arata in comunicat.

Acest dosar finalizat in favoarea directorilor BT Securities si a omului de afaceri Gansca a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital.

Anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti si Curtea de Apel Cluj au decis in favoarea lui Ciorcila si a directorilor din cadrul BT Securities.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii