Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-13 22:42

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor.

"Documentul de informare cu privire la comisioane și glosarul se pun la dispoziția consumatorilor: a) în orice moment; b) într-un mod ușor accesibil, inclusiv persoanelor care nu sunt clienți, în format electronic pe site-urile internet, după caz, precum și în incintele prestatorilor de servicii de plată accesibile consumatorilor", prevede legea.

Legea este o transpunere a unui directive europene menite sa permita clientillor bancilor sa compare mai usor costurile unui cont bancar standard din ofertele mai multor banci si sa-l aleaga pe cel mai ieftin.

Documentul standard privind comisioanele include cateva servicii de baza aferente unui cont, card si online banking, precum administrarea lunara, retragerile de numerar la ghisee, transferurile sau dobanda pentru descoperitul de cont, astfel incat sa fie mai usor pentru consumatori sa aleaga cea mai buna oferta, in loc sa parcurga lista stufoasa cu toate comisioanele practicate de o banca.

Mai mult, legea prevede ca aceste comisioane sa fie incluse intr-un comparator online si mai usor de accesat de catre consumatori, pe site-ul ANPC. Acest comparator este insa intr-un format greu de accesat si de vazut.

Conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza comisioanelor standard prevazute in documentul de informare, costul unui cont curent standard din oferta a 20 de banci romanesti variaza intre 15 lei la Libra Bank si 70 de lei la Raiffeisen Bank. (vezi foto)

Topul a luat in calcul doar comisioanele standard, din afara pachetelor sau a ofertelor cu incasarea salariului in cont. (vezi aici o comparatie a pachetelor de cont cu incasarea veniturilor)

Documentul de informare standard impus de lege mai include si dobanda pentru descoperitul de cont, care variaza intre 10,33% la CEC Bank si 16,4% la BCR. (vezi aici topul dobanzilor la descoperitul de card)

ACTUALIZARE 17.10.2020

Raiffeisen Bank a publicat pe site, dupa aparitia articolului, documentele de informare privind costurile conturilor, la acest link

 

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  internet banking  mobile banking  Alior Bank  carduri de debit  transfer bancar  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii