BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a incheiat anul 2008 cu un profit net record de 165 de milioane de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-04 14:38

Raiffeisen Bank a inregistrat la sfarsitul anului 2008 un profit net de 165 de milioane euro, cu 75,6 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2007, cand a fost de 94 milioane euro (conform Standardelor Internationale de Contabilitate, auditat, neconsolidat), a anuntat astazi banca.

Profitul inainte de impozitare a fost de aproape 196 milioane euro fata de 116 milioane euro in 2007. Activele totale au ajuns la 4,65 miliarde euro. Creditele acordate clientilor au depasit 2,67 miliarde euro, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului 2007. In acelasi timp, depozitele clientilor au depasit 3,65 miliarde euro.

Cheltuielile cu personalul si cele administrative inregistrate la sfarsitul anului 2008 au crescut cu 12% fata de anul 2007. In acelasi timp, venitul net din dobanzi a crescut cu 23%, ajungand la 245 milioane euro, iar venitul din comisioane a crescut cu 27%, la 246 milioane euro.

“Desi parcurgem o perioada dificila din cauza crizei financiare internationale, Raiffeisen Bank a reusit sa obtina rezultate record in 2008, iar aceste rezultate foarte bune sunt datorate faptului ca avem o baza solida de clienti, am devenit mai eficienti in ceea ce facem si astfel am reusit sa crestem semnificativ profitabilitatea bancii. |n paralel, ne-am propus sa crestem calitatea serviciilor noastre si sa construim relatii pe termen lung cu toti clientii nostri”, a declarat Steven van Groningen, Presedinte Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank a continuat si in 2008 sa-si dezvolte reteaua, iar numarul de unitati a ajuns la 553 la 31 decembrie 2008. „Dupa extinderea rapida a retelei noastre de unitati in ultimii ani consideram ca aceasta reflecta acum pozitia pe care o avem pe piata bancara (cu alte cuvinte cotele de piata in functie de numarul de agentii si in functie de active sunt acum comparabile) si nu mai avem nevoie sa crestem atat de rapid. In 2009 vom avea mai mult o activitate de mentenanta, o activitate curenta, la nivelul retelei, si nu de extindere. Suntem o banca universala si avem o gama completa de produse si servicii, iar agentiile noastre au rolul de a veni in intampinarea clientilor bancii si de a dezvolta relatia cu acestia” a spus Steven van Groningen, Presedintele Raiffeisen Bank.

Obiectivul principal al Raiffeisen Bank pentru 2009 ramane intarirea pozitiei pe piata. Raiffeisen International, actionarul majoritar al bancii (care detine 99,49% din actiuni), sustine acest obiectiv, precum si dezvoltarea activitatii subsidiarei sale pe piata romaneasca. “Activitatea grupului Raiffeisen in Romania a inceput in 1997, iar in 2001 am achizitionat Banca Agricola. In 2002 Raiffeisen Bank Romania si Banca Agricola au fuzionat. Din 1997 pana in prezent, Grupul Raiffeisen a investit peste 200 de milioane de euro in capital. La 31 decembrie 2008, Raiffeisen Bank avea in sold 1.155 milioane de euro credite acordate catre peste 100.000 de companii romanesti, peste 1.281 milioane de euro credite acordate persoanelor fizice si 242 milioane de euro acordate entitatilor apartinand sectorului public din Romania. Deoarece in Romania nivelul creditelor depaseste cu mult nivelul depozitelor atrase, Raiffeisen International sustine activitatea de creditare a subsidiarei sale din Romania cu linii de finantare. |n acelasi timp, tot profitul obtinut de banca din Romania, incepand cu 2003, a fost folosit pentru acoperirea pierderilor istorice ale Bancii Agricole.

Pentru prima data, in 2008, cei peste 17.000 de actionari ai Raiffeisen Bank au luat dividende, iar in calitatea sa de actionar principal, Raiffeisen International a primit dividende in valoare de 11,8 milioane de euro. Exceptand dividendele cuvenite actionarilor, grupul nu a retras si nu va retrage nici un ban din Romania. Vom asigura suficienta lichiditate si capital pentru ca Raiffeisen Bank Romania sa-si atinga toate obiectivele” a spus Dr. Herbert Stepic, CEO Raiffeisen International si Presedintele Consiliului de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania.

Raiffeisen Bank pune la dispozitia clientilor sai multiple canale de acces: Raiffeisen Direct, myBanking, Raiffeisen Online, care au inregistrat cresteri importante atat ca numar de clienti, cat si ca volume tranzactionate. Retelele de ATM-uri si EPOS-uri au ajuns la sfarsitul anului 2008 la peste1.000 ATM-uri si aproximativ 8.000 de EPOS-uri.

Raiffeisen Bank are peste 2 milioane de clienti retail (dintre care peste100.000 IMM-uri) si peste 4.400 corporatii mari si medii.

Raiffeisen Bank a rezultat prin fuziunea dintre Banca Agricola-Raiffeisen si Raiffeisenbank (Romania), incheiata in iulie 2002. Raiffeisen International, grupul care detine 99,49% din actiunile bancii, opereaza prin una dintre cele mai mari retele bancare din Europa Centrala si de Est. 17 piete in zona de crestere a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de produse financiare. Sunt deserviti peste 14,6 milioane de clienti in peste 3.100 de puncte de lucru. Raiffeisen International este subsidiara in intregime consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care detine aproximativ 68,5% din actiunile comune. Restul actiunilor sunt tranzactionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a Grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din aceasta tara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii