BANCI | Interviu

Radu Ghetea: Desi putem reprosa BNR-ului ca nu a stiut ca vine criza, a luat niste masuri bune, care au mentinut sistemul bancar in forma buna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-24 17:11

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat astazi ca Bancii Nationale a Romaniei (BNR) i se poate reprosa faptul ca nu a stiut ca vine criza, dar cu toate acestea a luat niste masuri care desi contestate in acel moment de bancheri, s-au dovedit bune si au tinut in echilibru sistemul bancar in perioada crizei.

"Vreau sa afirm ca in conformitate cu informatiile pe care le detinem, atat de la BNR cat si de la fiecare banca in parte, sistemul bancar romanesc se afla intr-o forma buna in acest moment", a spuns Ghetea, precizand ca este vorba de un punct de vedere personal si cerand colegilor de la ARB prezenti (Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank), sa confirme sau nu justetea acestui punct de vedere.

"Spun asta, a adaugat Ghetea, pentru ca bancile se urmaresc foarte aprope unele pe altele, dintr-un motiv simplu: operatiunile intre banci sunt negarantate, totul este pe incredere. Iar operatiunile (creditele n.r.) dintre banci sunt foarte mari, se plaseaza la zeci, sute de milioane de euro, fara sa existe vreo garantie. Nu exista nici fond de garantare, nici stat, nimic. De aceea, fiecare banca urmareste activitatea celorlalte, pentru a sti cat de viabile sunt. Din acest punct de vedere, trebuie sa ne credeti ca vorbim in cunostinta de cauza."

"Parerea mea este ca, asa cum s-a spus de multe ori in ultimul timp, sistemul bancar romanesc se afla intr-o forma buna, a adaugat Ghetea.

Este un adevar care din fericire se confirma si dupa o perioada de criza, de recesiune si incertitudini. Traim momente care n-au mai existat de-a lungul evolutiei omenirii si bineinteles ca nu putem face foarte multe comparatii.

Vreau sa afirm in continuare ca acest lucru a fost posibil datorita a 3-4 lucruri:

1. Modul in care BNR a reusit sa tina un echilibru in perioada de boom, un echilibru care trebuie sa recunoastem ca noua nu ne-a placut intotdeauna dar s-a dovedit bun in perioada de criza. Ceea ce putem reprosa si acum BNR este ca ea nu stia ca vine criza, atunci cand ne-a aplicat masurile acelea, dar s-a nimerit sa fie asa.

(BNR a mentinut inainte de criza niveluri ridicate ale Rezervelor Minime Obligatorii - RMO si gradului de capitalizare a bancilor n.r.)

2. Actionarii bancilor, fie romani sau straini, au crezut foarte mult in oportunitatile pe care le ofera Romania, iar atunci cand BNR a cerut capital, au venit cu capital. Vorbim de sume impresionante, cred ca s-a ajuns la circa 2 miliarde de euro in ultimii 3 ani, capital nou sau reinvestit adus de actionari.

3. In cunostinta de cauza pot spune ca un element important a fost si ca in destul de multe banci, inclusiv in bancile romanesti, am avut de-a face cu un management mixt, roman si strain, destul de complementar, romanii cunoscand foarte bine mediul, strainii avand cunostinte mai solide in ceea ce priveste bankingul intr-o economie de piata.

4. Nu in ultimul rand. datorita simplitatii, faptului ca noi nu am avut posibilitatea sa ne dezvoltam foarte tare in 20 de ani, am scapat de operatiunile toxice. Practic in bilanturile bancilor din Romania sunt foarte putine operatiuni ce ar putea fi incadrate in categoria operatiunilor toxice.

Toate aceste lucruri au facut ca sistemul bancar romanesc sa fie intr-o forma buna in acest moment, a conchis Radu Ghetea.

Acum nu exista cerere solvabila. Suntem pregatiti sa ne implicam cu toate fortele cand conditiile vor fi propice

"Suntem pregatiti ca atunci cand conditiile vor fi propice, sa ne implicam cu toate fortele pentru a credita, pentru a oferi produse si servicii bancare competitive", a adaugat Ghetea.

"Exista in acest moment senzatia ca nu exista o tendinta foarte pozitiva, ca nu avem o crestere deosebita, unii spun ca nu exista un interes al bancilor pentru creditare. Eu as spune ca de fapt nu exista conditii pentru ca bancile sa faca creditare, dintr-un motiv simplu: nu exista cerere solvabila.

Dar cand aceasta cerere va deveni solvabila, am convingerea ca in Romania vom asista din nou la o competitie puternica, fie ca acea competitie se va numi creditarea pentru un proiect european, fie ca am intensifica o activitate tot mai lizibila in ultimul timp, creditarea agriculturii.

Nu trebuie sa uitam nici ceilalti beneficiari de credite, precum IMM-uri si persoanele fizice.

La persoanele fizice nu exista, clar, cerere solvabila. De ce? Pentru ca oamenii nu au inca acea siguranta care sa le permita sa se gandeasca intr-o perspectiva pe termen scurt, nu mai vorbesc pe termen lung. Stau in asteptare, ceea ce explica intr-o anumita masura si faptul ca anul trecut a crescut economisirea intr-un context de criza.

In opinia mea, sunt conditii ca odata ce mediul va permite, sistemul bancar sa poata contribui in mod esential la relansarea economica a Romaniei", a adaugat Ghetea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii