BANCI | Interviu

Radu Ghetea, ARB: Piata creditarii nu se va schimba foarte mult in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-02 13:52

"În 2012, lucrurile nu se vor schimba foarte tare faţă de 2011 în ceea ce priveşte creditarea. Cele două domenii care se întrepătrund, respectiv agricultura şi fondurile europene, reprezintă interesul exprimat al băncilor. De asemenea, băncile aşteaptă începerea marilor investiţii, Parteneriatele Publice Private. Acestea ar putea fi fi elementele care ar defini interesul băncilor pentru creditare în 2012. Băncile se bucură ca PPP să fie puse în practică cât se poate de repede, ca să vină cu finanţare", a declarat astazi Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Pe alte activităţi nu văd să crească interesul băncilor, ci, dimpotrivă, va rămâne aceeaşi stare latentă. Băncile vor restructura acele activităţi care încă funcţionează, iar în real estate nu văd în acest an decât încercarea de a ţine flacăra vie, adică de a finaliza acele dezvoltări începute deja", a adăugat preşedintele ARB.

În opinia acestuia, comunitatea bancară românească trece printr-un moment de cotitură în ceea ce priveşte activitatea de creditare, mai ales că la data de 1 februarie 2012 a intrat în vigoare noul regulament privind creditarea, care limitează şi mai mult creditele de consum pentru persoanele fizice, "oferind însă spaţiu pentru persoane juridice".

"Creditarea persoanelor fizice nu a funcţionat în ultimii doi ani, iar acest lucru nu a creat un reviriment în ceea ce priveşte creditul pentru companii. Sectorul agricol, alături de creditarea pentru proiectele europene a administraţiilor publice locale, care s-au mişcat mai vioi, au făcut o notă discordantă, s-au mişcat ceva mai bine decât creditarea în domeniul serviciilor sau în domeniul producţiei propriu- zise", a subliniat Radu Gheţea.

În opinia preşedintelui ARB, această situaţie se datorează faptului că a scăzut foarte tare apetitul băncilor pentru a-şi asuma riscuri noi, amplificat de reţinerea băncilor cu capital străin de a mai lua expuneri în regiune, inclusiv în România, din cauza propriilor probleme.

"Există şi o anumită reţinere din partea antreprenorilor de a solicita credite. Una peste alta, creditul nu a avut o evoluţie care să ne dea satisfacţie că sistemul bancar ar fi contribuit aşa cum era de aşteptat la dezvoltarea şi la creşterea economică, cu excepţiile menţionate, respectiv agricultura şi fondurile europene. Pe aceste segmente există concurenţă în continuare deoarece la licitaţiile organizate de companii şi administraţiile locale, există interes pentru că participă 4-5 bănci. Din păcate, alte domenii nu sunt atât de atractive", a explicat şeful ARB şi preşedintele CEC Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii