BANCI | Profil

Prudenta pe pietele financiare, adusa de posibila recesiune din Europa si alegerile din SUA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 08:06

Estimările Comisiei Europene privind intrarea zonei euro în recesiune anul acesta şi creşterea şomajului până în 2010 au accentuat prudenţa jucătorilor de pe pieţele financiare, în aşteptarea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, potrivit AFP.

Zona euro ar urma să înregistreze o recesiune în 2008, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) în ultimele trei trimestre, urmată de o stagnare în 2009, potrivit estimărilor de toamnă publicate de Comisia Europeană (CE).

Rata şomajului ar putea, în consecinţă, să avanseze cu mai mult de 1% în următorii doi ani, de la 7,6% în 2008, la 8,7% în 2010, potrivit datelor Comisiei Europene.

Gravitatea încetinirii creşterii economice din zona euro a fost confirmată şi de anunţul referitor la o diminuare cu 40% a înmatriculărilor de automobile noi, în octombrie, în Spania şi cu o scădere cu 7,3% a vânzărilor de automobile noi, în aceeaşi perioadă, în Franţa.

Criza financiară "nu s-a terminat încă", în pofida unei tendinţe de calm constatată pe pieţe, a atras atenţia luni comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, care consideră că situaţia de pe pieţele de capital este "precară".

Ca şi cum ar fi resemnaţi cu recesiunea, jucătorii de pe pieţele financiare europene au reacţionat calm la anunţurile Comisiei Europene, iar la jumătatea şedinţei de tranzacţionare bursele de la Londra şi Paris urcau cu 0,47%, respectiv 0,25%, după câteva căderi.

Piaţa germană de capital de la Frankfurt avansa cu mai multă fermitate, în condiţiile în care indicele Dax urca cu 0,88%, la aceeaşi oră.

Creşterea a fost mai accentuată în Asia, unde pieţele din Hong Kong şi Singapore au urcat cu 2,69%, respectiv 5%. În schimb, bursa din Shanghai a coborât cu 0,52%.

Atitudinea de aşteptare se manifestă şi pe pieţele valutare, unde euro se aprecia slab faţă de dolar, la un nivel de 1,2854 dolari pe piaţa londoneză, iar în ceea ce priveşte cotaţia petrolului, aceasta a fost de 64,39 dolari la Londra şi de 67,12 dolari la New York.

Investitorii continuau, de altfel, să urmărească evoluţia situaţiei din Statele Unite şi alegerile prezidenţiale de marţi, aşteptând cu nerăbdare să se termine ceea ce îi deranjează cel mai mult: incertitudinea.

Jucătorii de pe pieţele financiare anticipează o victorie a candidatului democrat Barack Obama, care conduce sondajele.

O victorie a republicanului John McCain, de altfel, ar fi la fel de "savurată" pe Wall Street, pentru că "piaţa îi preferă în general pe republicani", potrivit declaraţiilor unui strateg de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, Sam Stovall.

În zona euro, Comisia Europeană se se aşteaptă la o diminuare a produsului intern brut (PIB) cu 0,1% în al treilea trimestru din 2008, comparativ cu cele trei luni anterioare, iar apoi cu 0,1% în trimestrul al patrulea, după o scădere cu 0,2% în trimestrul al doilea.

Pentru 2008, Comisia Europeană prevede o creştere cu 1,2% a economiei zonei euro, faţă de 1,3% în estimările anterioare.

CE mizează pe o temperare netă a creşterii, cu 0,1% în 2009, care, dacă se confirmă, va descrie cea mai slabă evoluţie a zonei euro de la crearea acesteia. În 2010, situaţia ar urma să se îmbunătăţească, estimările indicând o creştere cu 0,9%.

Comisia prevede pentru 2009 o stagnare a creşterii economice în Germania, Franţa şi Italia şi o temperare cu 0,1% a creşterii din Marea Britanie.

Miniştrii de finanţe din zona euro şi din Uniunea Europeană se vor reuni luni şi marţi, iar vineri va avea loc la Bruxelles un summit al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Şefii finanţelor din cele 20 de ţări membre ale grupului informal G20 se vor reuni sâmbătă la Sao Paolo, înainte de summitul din 15 noiembrie de la Washington, al cărui obiectiv este reformarea sistemului financiar internaţional.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România È™i din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experienÈ›e în timp real, pe toate canalele, pentru clienÈ›ii săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii