BANCI | Analiza

Prognozele Garanti Bank pentru 2013: PIB de 2%, curs valutar de 4,55 lei/euro, inflatie peste intervalul tintit de BNR, de 3,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-04 09:38

Rozalia Pal (foto), economist-șef în cadrul Garanti Bank, prognozeaza pentru 2013 un PIB de 2%, curs valutar de 4,55 lei/euro si o inflatie peste intervalul tintit de BNR, de 3,5%. (VEZI detalii in raportul bancii, atasat)

Comunicat de presă Garanti Bank:

Economia României, doar 0,3% creștere anuală în 2012, din cauza performanței negative a agriculturii

Un mediu de investiții stabil, o mai bună rată de absorbție a fondurilor europene și stabilitatea politică ar putea salva economia în 2013, estimează Garanti Bank

BUCUREȘTI, 3 decembrie 2012 – Produsul Intern Brut (PIB) al României va înregistra o ușoară creștere în ultimul trimestru al acestui an. Astfel, creşterea pentru tot anul 2012 este de 0,3% de la an la an, și una mai accelerată, de 2%, în 2013, ca urmare a intensificării cererii interne, estimează Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice și inovatoare bănci de pe piața locală, în Raportul Macroeconomic Trimestrial pe care instituția îl realizează începând cu acest an.

Pentru ultimul trimestru al acestui an, banca previzionează o ușoară revenire a economiei, după nouă luni dificile. Atât consumul privat, cât şi consumul public ar putea avea o contribuție pozitivă la PIB, în urma creşterii salariilor funcţIonarilor publici şi a cheltuielilor publice, în contextul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie.

Pentru 2013, creşterea se bazează tot pe cererea internă, prin accelerarea consumului, dar mai ales a investiţiilor. Semnale îngrijorătoare vin însă din zona cererii externe, puternic influențată de evoluția economică a zonei euro. Dependența puternică față de piețele europene limitează performanța industrială a României și subliniază nevoia țării de a-și îndrepta mai mult atenția către piețe care nu fac parte din Uniunea Europeană și care în prezent reprezintă 30% din exporturile României. O recuperare graduală a producției industriale este așteptată pentru a doua parte a lui 2013, însă chiar și așa, aceasta tot nu va putea fi motorul creșterii economice de anul viitor.

Reprezentanții băncii estimează că rata anuală a inflației va rămâne peste 5% până la mijlocul anului 2013, urmând apoi o reducere graduală, însa la finalul anului următor se va situa peste intervalul ţintit de BNR, din cauza șocului creat de prețul alimentelor.

Pentru a restabili încrederea în economia țării, este nevoie ca anul viitor mediul politic să fie stabil, deficitul bugetar să se situeze sub 3% din PIB, să se accelereze absorbţia fondurileor europene, iar acordul cu Fondul Monetar Internațional să fie respectat.

În următorii doi ani, România trebuie să ramburseze către FMI aproximativ cinci miliarde de euro, ceea ce înseamnă că Guvernul de la București este nevoit să atragă investiții externe semnificative prin emisiuni de euro-obligaţiuni.

„Luând în considerare aversiunea crescută față de risc a investitorilor în Europa, o revenire graduală a încrederii este crucială pentru anul viitor. Ne așteptăm la un PIB cu 2% mai mare în 2013. De asemenea, privatizarea companiilor de stat, așa cum s-a agreat cu FMI, ar trebui să conducă la îmbunătăţirea guvernanţei acestora”, spune Rozalia Pal, economist-șef în cadrul Garanti Bank.

În ceea ce privește politica monetară, Garanti Bank estimează că Banca Națională a României va păstra nemodificate rata dobânzii cheie şi rata rezervelor minime obligatorii în următoarele șase luni, confruntată cu riscul ieșirilor de capital și a deprecierii cursului de schimb. De asemenea, Garanti estimează că BNR va începe relaxarea condiţiilor monetare în a doua parte a anului 2013 pentru a stimula revigorarea economiei.

La capitolul evoluţia cursului de schimb, Garanti Bank se așteaptă la o stabilizare a raportului EUR/RON în jurul valorii de 4,50 la finalul acestui an și în jurul valorii de 4,55 la finalul lui 2013. Aceasta prognoză a plecat de la premiza unui mediu politic stabil şi a continuării acordului cu FMI.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii