BANCI | Ultima Ora

Profitul BCR a scazut cu 75% in trimestrul doi, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-07 18:17

Profitul net al BCR (la nivel de grup, nu doar banca) a scazut cu 75% in trimestrul doi al acestui an, la 259 milioane lei, fata de cele 344 milioane lei in primele trei luni, din cauza cheltuielilor cu creditele neperformante, care s-au ridicat la 26 milioane lei. In primul trimestru, banca a avut un surplus de 40 milioane lei datorat recuperarilor de provizioane, conform rezultatelor financiare prezentate astazi.

Cumulat pe primele 6 luni din 2015, profitul BCR este de 603 milioane lei, fata de pierderi de 280 milioane lei in primul semestru din 2014, cand banca si-a recunoscut un volum urias de credite neperformante, constituind provizioane de 1,3 miliarde lei, fata de cele numai 26 milioane lei din acest an.

Stocul total de provizioane al BCR a scazut de la 1,894 miliarde euro in iunie 2014 la 1,570 miliarde euro in iunie 2015, in timp ce rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a urcat la 84,4% in iunie 2015, fata de 82,4% in martie si doar 64,6% in iunie 2014, conform datelor prezentate de banca-mama, Erste Bank. Intr-un comunicat al BCR se arata ca rata de acoperire cu provizioane este de 76,9%.

Andreas Gottschling, seful riscului la Erste Bank, a explicat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca recuperarile de provizioane s-au datorat vanzarii celor doua pachete mari de neperformate de anul trecut, in valoare de 4 miliarde de lei, precum si anuntului ca va urma ca cel putin o tranzactie de acelasi calibru in acest an.

Acestea au determinat aparitia unui numar considerabil de restructurari si a unui volum destul de mare de recuperari din provizioanele pentru credite neperformante. Este vorba de un fenomen izolat, care nu se va repeta dupa ce noua tranzactie de vanzare de neperformante va fi incheiata, intrucat recuperarea datoriilor va deveni responsabilitatea firmei care va cumpara neperformantele, nu a bancii”, a explicat el.

Este posibil, asadar, ca provizioanele BCR sa urce si mai mult in a doua parte a anului, odata cu vanzarea noului pachet de neperformante. 

BCR pregateste investitii „semnificative” in infrastructura

BCR a obtinut in trimestrul doi din 2015 venituri nete din dobanzi de 503 milioane lei, cu 2 milioane lei mai ridicate fata de cele 501 milioane lei obtinute in primele trei luni ale anului, in timp ce castigul din comisioane a fost de 175 milioane lei, cu 8 milioane mai mare decat in primul trimestru.

In total, venitul operational a ramas neschimbat in trimestrul doi, la 750 milioane lei.

Pe de alta parte, cheltuielile bancii au crescut cu 8 milioane lei, la 365 milioane lei, astfel ca profitul operational a fost usor mai scazut: 386 milioane lei, fata de 392 milioane in primele trei luni.

Realizarea ţintelor privind costurile, stabilite în planul de redresare şi susţinuta de concentrarea continuă asupra îmbunătăţirilor productivităţii, este de aşteptat să se traducă în investiţii semnificative în infrastructura băncii în semestrele următoare”, precizeaza banca.

Ca atare, raportul cost-venit a avansat la 48,1% în Semestrul 1 2015, faţa de 39,2% în Semestrul 1 2014.

"Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) în mai 2015 se afla la nivelul de 19,6%, cu mult peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României (min 10%)", mai precizeaza BCR. "De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 pe IFRS de 19,2% (Grup BCR), în martie 2015, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti", spune banca in comunicat.

"BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate", mai precizeaza banca.

Active in crestere cu 900 milioane lei

BCR si-a majorat activele cu aproape 900 de milioane de lei in trimestrul doi, la 61,5 miliarde lei, dupa ce in trimestrul precedent acestea au scazut substantial, cu 1 miliard de lei, la 60,6 miliarde lei, din cauza reducerii cu 2,6 miliarde lei a depozitelor si rezervelor la BNR, dar si scaderii soldului de credite cu 700 milioane lei.

Majorarea activelor din trimestrul doi se datoreaza cresterii depozitelor si rezervelor la BNR cu 1,4 miliarde lei, la un total de 7 miliarde lei, precum si cresterii soldului de credite cu 700 milioane lei, care au revenit astfel la nivelul de la sfarsitul anului 2014, de 32,5 miliarde lei.

Soldul net de credite retail a ajuns la 16,9 miliarde lei, dintre care 9,9 miliarde sunt credite pentru locuinte, in crestere de la 9,45 miliarde la finalul lui 2014, in contextul in care, precizeaza banca, volumul creditelor rambursate anticipat sau ajunse la maturitate este mai mic decat cel al creditelor nou acordate.

Creditele de retail nou acordate, precizeaza BCR, au crescut cu 34% anual, iar creditele Prima Casa au avut o crestere anuala de 66%.

Soldul net al creditelor corporate a fost de 11,9 miliarde lei, in crestere de la 11,5 miliarde lei in decembrie 2014. Volumul de credite noi corporate a fost de 1 miliard de lei in prima jumatate din 2015.

„Volumul de credite noi aprobate este din ce în ce mai ridicat, susţinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de aprovizionare”, precizeaza banca intr-un comunicat.

Depozitele BCR au avansat cu o jumatate de miliard de lei in trimestrul doi, la un total de 39,3 miliarde lei, dar cu 600 milioane lei mai putine decat in decembrie 2014. Volumul de depozite ramane insa mult mai ridicat decat cele 32,5 miliarde lei stoc de credite brute, ceea ce inseamna ca banca dispunde de lichiditati importante pentru acordarea de noi imprumuturi.

BCR are o reta dea 509 unitati de retail, 21 de centre business si 23 birouri mobile dedicate companiilor.

BCR percizeaza ca deţine cea mai mare reţea de echipamente de auto-servire bancară din ţară – aproximativ 2.600 Echipamente (ATM-uri, Maşini Multifuncţionale, Terminale Automate de Plăţi, Maşini de schimb valutar), precum şi 12.000 de terminale POS pentru plăţile prin card la comercianţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii