BANCI | Profil

ProCredit Bank se asteapta sa termine anul in pierdere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-18 14:10

ProCredit Bank România a avut o pierdere de 3 mil euro în trimestrul I, din cauza creşterii provizioanelor, şi nu se aşteaptă la profit decât în ultimul trimestru, ce va păstra banca pe pierdere la nivel anual, a spus, într-un interviu pentru NewsIn, directorul general adjunct al băncii, Asmus Rotne.

"Potrivit proiecţiei noastre, vom atinge pragul de rentabilitate în trimestrul III şi apoi vom face profit. Pe întreg anul însă, nu estimăm profit. Am putea spune că vom avea pierderi de 5-6 milioane euro la sfârşitul anului, aşa că o parte din pierderi le-am realizat deja", a spus Rotne.

În primele trei luni ale anului trecut, banca înregistrase un profit de 470.250 euro.

Activele totale gestionate de ProCredit Bank România la sfârşitul lunii martie erau de 283 milioane euro, cu 3,4% mai mici decât cele de 293 milioane euro pe care le administra la finalul lui 2008, "diferenţele venind mai ales din rata cursului de schimb valutar", în condiţiile în care dacă ar fi echivalate în lei, acestea ar reflecta o creştere de 3%.

Totodată, la sfârşitul primelor trei luni din 2009, banca a ajuns la un sold al creditelor acordate de 205 milioane euro, comparativ cu un volum de 217 milioane euro înregistrat la finalul anului trecut.

"Portofoliul de credite a fost pe primul trimestru aproximativ stabil, însă, dacă excludem deprecierea leului, volumul portofoliului de credite a scăzut cu aproximativ 1 milion euro lunar, comparativ cu sfârşitul lui 2008", a precizat Rotne.

Depozitele atrase de ProCredit Bank până la finalul lunii martie 2009 au ajuns la 160 milioane euro, păstrând aproximativ aceeaşi valoare atinsă în luna decembrie 2008, depozitele la termen ale populaţiei fiind în creştere.

"Pe partea de depozite am crescut foarte bine, nu neapărat pe segmentul companiilor, cât pe partea de retail, unde am atras foarte mulţi clienţi noi. Astfel, cea mai mare parte din credite e finanţată din depozite, dar folosim ca sursă de finanţare şi instituţiile financiare internaţionale", a precizat Rotne.

El a mai spus că se aşteaptă la o scădere a dobânzilor în perioada următoare, însă în primă fază pe partea de economisire.

"A fost un mic război în piaţă, dar acum băncile au început în sfârşit să reducă dobânzile, ceea ce este bine, pentru că banii pot fi folosiţi în sfârşit pentru scopul lor, respectiv pentru credite. Oamenii vor continua să economisească, dar lupta se va duce pentru cei care îşi ţin banii la saltea, acasă", a explicat directorul general adjunct al ProCredit Bank.

Provizioanele constituite de bancă au crescut semnificativ în ultima perioadă, până la aproximativ 2 milioane euro pe contul de profit şi pierdere şi până la 9,5 milioane euro pe bilanţul contabil.

"Pierderea din primul trimestru a fost generată în principal de cheltuielile cu provizioanele, care au crescut ca urmare a creditelor neperfomante. Însă, în prezent, avem o acoperire a creditelor neperformante în proporţie de 110% prin provizioane", susţine Rotne.

El nu a dorit să dea o estimare pentru volumul provizioanelor la finalul acestui an, menţionând că acest lucru depinde de ritmul în care se va revigora economia României.

ProCredit Bank are o expunere de 20% pe sectorul agricol şi de 2% pe imobiliare

Rotne a spus, însă, că se aşteaptă la o revenire a sectorului construcţiilor, însă nu la ritmul din anii anteriori, ProCredit Bank concentrându-se cu precădere asupra sectorului agricol şi asupra afacerilor care se ocupă de nevoi curente, considerate cu potenţial de creştere.

"Economia României s-a deteriorat în mod foarte rapid, exact în sectoarele care reprezentau motorul economiei: tranzacţiile imobiliare, în parte speculative, creditul de consum şi exportul", a explicat directorul adjunct al ProCredit Bank.

El a menţionat că ProCredit Bank are o expunere de aproximativ 2% în sectorul imobiliarelor şi de 20% pe cel al agriculturii.

"Avem în portofoliu multe companii din sectorul agriculturii care iau credite. Investiţiile nu mai sunt la fel de mari, dar oamenii îşi continuă afacerile. Brutăriile nu sunt afectate de această criză, pentru că oamenii vor cumpăra în continuare pâine la fel de mult. De asemenea, avem multe magazine mici de tip alimentară care vor avea cam aceeaşi cifră de afaceri ca înainte", a spus Rotne.

Suma medie contractată printr-un împrumut al ProCredit este de 5.000 de euro, cu scadenţa de până la 15 ani, susţine Rotne, iar majoritatea companiilor folosesc banii pentru achiziţia de echipamente sau materie primă.

ProCredit a îngheţat salariile angajaţilor şi nu îşi mai extinde reţeaua în 2009

ProCredit Bank a deschis anul acesta trei noi unităţi şi a ajuns în prezent la o reţea de 43 de unităţi, a mai spus Rotne, precizând că e foarte probabil ca banca să nu mai deschidă alte sucursale sau agenţii în 2009.

Totodată, ProCredit Bank a îngheţat, pentru moment, salariile angajaţilor şi îşi renegociază contractele de chirie, pentru a-şi reduce cheltuielile, a mai spus directorul general adjunct al băncii.

"Am amânat unele investiţii şi am încercat să tăiem din cheltuielile cu transportul. Cât priveşte salariile, noi nu acordam bonusuri nici înainte, pentru că nu o consideram o politică salarială adecvată", a mai spus Rotne.

Pe de altă parte, rata solvabilităţii ProCredit Bank, ce reflectă capacitatea de a-şi achita datoriile pe termen lung, se situează în prezent la 14,39%, potrivit datelor furnizate de bancă NewsIn.

Capitalul social al băncii este în prezent de 20 milioane euro, după dublarea efectuată în primăvara trecută.

În România, ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002, ca parteneriat între BERD, IFC - membru al grupului Băncii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germană de investiţii) şi IPC.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România È™i din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experienÈ›e în timp real, pe toate canalele, pentru clienÈ›ii săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii