BANCI | Analiza

Procesul de imbatranire a populatiei in Romania - Implicatiile economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-20 17:31

Comunicat de presa BCR:

Procesul de îmbătrânire a populaţiei în România - Implicaţiile economice

Bucureşti, 20 martie 2013 – Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef BCR, cu ocazia prezentării Raportului – „Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România“. (VEZI prezentarea in FISIERE)

Unul din şapte români are peste 65 de ani în prezent; în lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unul din cinci români va avea peste 65 de ani în anul 2030, iar în 2060 raportul va ajunge la unul din trei.

Îmbătrânirea populaţiei ocupate este mult mai accentuată în agricultură, unde 1/3 din persoanele ocupate au peste 55 de ani în momentul actual.

Evoluţia atipică a numarului de naşteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate şi pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea rapidă a sistemului de sănătate prin cooptarea furnizorilor privaţi de servicii medicale şi menţinerea reformelor cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii, a adugat Eugen Sinca.

Economisirea individuală a fiecăruia dintre noi devine astfel o necesitate majoră pentru asigurarea resurselor financiare la bătrâneţe. În caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abruptă a resurselor financiare după momentul pensionarii şi implicit o schimbare a standardului de viaţă, pe care nu multe persoane sunt dispuse să o accepte. În prezent, numai 9% din pensionarii români îşi permit o vacanţă de o săptamână pe an departe de casă, faţă de 76% din pensionarii germani, a precizat Eugen Sinca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii