ECONOMIE | Analize economice

Problema cresterii deficitului bugetar este localizata aproape exclusiv pe partea de cheltuieli

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-09-07 17:10

Bugetul general consolidat a încheiat luna iulie 2020 cu un deficit de circa 50 miliarde lei, mai mare cu 32 de miliarde de lei sau circa 3% din PIB în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Peste șase șeptimi din deficitul suplimentar față de aceeași perioadă din 2019 au revenit creșterii cheltuielilor (de la 18,7% la 21,3% din PIB).

Dacă la începutul crizei provocate de pandemie soldul execuției bugetare lunare a fost pozitiv, execuția din prima lună a trimestrului a ieșit semnificativ pe minus, ceea ce a condus la amplificarea diferenței de sold față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ponderea în PIB a veniturilor pe primele șapte luni ale anului (redusă de la 17% din PIB în 2019 la 16,6% în 2020) a contat în proporție de doar 13% la creșterea deficitului.

Astfel, problema creșterii deficitului din acest an este localizată aproape exclusiv pe partea de cheltuieli şi relativ puțin provine din restrângerea activității economice.

De semnalat creșterea importanței sumelor provenite de la UE/alți donatori bugetul public, care au ajuns la 6% din venituri.

De reținut, ritmul de creștere a cheltuielilor publice (+13,4%) a fost în contrast cu scăderea PIB (-4,7% rezultat brut pe primul semestru al anului).

Cheltuielile de personal s-au majorat modic, cu doar +5,7% dar asistența socială a sporit deja cu +22,4% ÎNAINTE de majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii.

Majorările de sume peste media generală consemnate la bunuri și servicii, cheltuieli de capital și proiecte cu finanțare externă nerambursabilă sunt utile pentru revenirea economică.

De reținut și faptul că plăţile de dobânzi au ajuns la peste zece miliarde de lei, adică 20% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida scăderii dobânzilor cu care au fost contractate noile împrumuturi, iar datoria publică a trecut pragul de 40% din PIB.

Taguri: Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Din Home Bank poti bloca/debloca platile cu cardul in strainatate sau pentru criptomonede si jocuri de noroc

Pentru siguranța clienților, ING a lansat o nouă secțiune „Permisiuni” în Home’Bank, care le oferă acestora posibilitatea de a dezactiva complet tipurile de tranzacții cu cardul pe care nu le folosesc, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, detalii

Datoria publică, 51,9% din PIB în martie 2024

Datoria publică a României a ajuns la 51,9% din PIB în martie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 845,1 miliarde lei, în creștere cu aproape detalii

Inflația anuală, redusă la 5,12% după ieftinirea gazelor naturale

Inflația anuală a scăzut în mai 2024 până la 5,12%, potrivit datelor publicate de INS. În a cincea lună a anului, prețurile au scăzut per total cu -0,11%, situație atipică pentru ultimii ani, sub efectul major al ieftinirii cu aproape detalii

  

Ultimele Comentarii