www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Radu Ghetea: CEC Bank a ajuns a 3-a banca din Romania, dar nu-si propune sa depaseasca BRD-ul

Autor: Bancherul.ro
2012-09-18 17:18
Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, a declarat marti ca banca a urcat la finele lunii iunie pe locul 3 in topul bancilor comerciale, dupa BCR si BRD, cu o cota de piata de 7,84% din totalul activelor de pe piata bancara din Romania, fata de 7,27% la finalul anului trecut, cand se afla pe locul 4.

Ghetea a precizat ca avansul substantial al CEC-ului se datoreaza in principal faptului ca alte banci de pe piata au redus ritmul de activitate din cauza crizei, in timp ce banca de stat, ce nu apucase sa se dezvolte puternic inainte de criza, a fost mai bine pozitionata si a profitat astfel de pasul inapoi facut de alti competitori.

Ghetea a tinut insa sa mentioneze ca CEC-ul isi mentine o strategie de extindere prudenta, nu una agresiva, astfel ca nu-si propune sa ajunga din urma colosi precum BRD sau BCR.

"Pe timp de criza, bancile din piata au redus apetitul pentru credite, in timp ce noi l-am crescut", a mentionat Ghetea, adaugand ca banca a crescut activele pe baza fondurilor atrase de la populatie si societati - IMM si corporatii si nu datorita mentinerii unor active imobile neutilizate, cum au sugerat unii.

Seful CEC Bank a admis insa ca banca are destul de multe active nefolosite, precum case pe care instituţia intenţiona să le vândă în 2008, dar a rămas cu ele şi că intenţionează să le vandă când preţul va fi atractiv. Insa acest fapt nu are cum sa ajute la crestere cotei de piata a bancii, a precizat Ghetea.

Ghetea a precizat, de asemenea, ca banca de stat are resurse limitate si nu poate ameninta pozitia BRD, desi aceasta a pierdut constant cota de piata in ultima perioada, ajungand in prezent la 13%. Seful CEC Bank a precizat ca banca de stat nu dispune de suficiente resurse, la costuri reduse, pentru a concura la licitatii pentru finantarea marilor proiecte alaturi de marile banci.

"Vrem insa sa ne consolidam pozitia, a precizat Ghetea. Am realizat majoritatea obiectivelor propuse la inceputul lui 2008. Procesul de rebranding este intr-o faza de finalizare. Am reusit sa revizuim serviciile si produsele si sa le adaptam la cerintele pietei".

Conform acestuia, CEC Bank inregistra la 31 august un sold al creditelor de 11,2 miliarde de lei, fata de 10,5 miliarde de lei la sfarsitul anului precedent.

Din totalul creditelor, 40% au fost acordate persoanelor fizice, 7% catre administratiile publice si 53% catre IMM-uri si corporatii. ”Iată că stractura seamănă cu cea a unei bănci comerciale universale, pentru că în 2006 structura era de 80% pentru persoanele fizice şi 20% pentru cele juridice”, a explicat Gheţea.

”Putem să oferim fără niciun fel de problemă produse şi servicii de calitate la nivelul competitorilor noştri. Printre acestea sunt şi cele legate de carduri. Banca are peste 1.000 ATM, peste un milion carduri active, cam 10% din piaţă. În piaţă sunt cam 13 milioane carduri active, deci un procent destul de important din piaţă este deţinut de CEC Bank. Încercăm să facem lucruri care sunt solicitate de clienţi”, a declarat Radu Gheţea.

Banca are in prezent peste 3,3 milioane de clienti.