www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu recunoaste interventia BNR pe piata valutara, pentru a calma deprecierea leului fata de dolar

Autor: Bancherul.ro
2012-06-28 22:31
Daca exista un atac speculativ puternic asupra leului, BNR, asa cum a procedat si in trecut, isi va folosi in intregime instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a calma un astfel de atac speculativ, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, cu ocazia conferintei de presa in care a prezentat decizia BNR de a mentine nemodificata dobanda de politica monetara la 5,25%.

Guvernatorul a recunoscut ca BNR a intervenit in ultimele saptamani pe piata valutara pentru a opri deprecierea leului fata de dolar.

Mugur Isarescu: "Daca este vorba de operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi - vedeti ca fac aceasta diferentiere, in sensul ca eu nu consider ca tot ce e speculativ este rau - lucruri se intampla in fiecare zi iar cursul se misca in sus si in jos, iar pentru aceste situatii nu trebuie sa avem absolut niciun fel de reactie.

Va mai reamintesc ca am solicitat de cateva ori jurnalistilor si analistilor sa aiba in vedere ca din punctul de vedere al BNR, modificari de 1-2-3 procente in interiorul unei zone pe care noi o consideram de echilibru nu pot fi considerate avand o semnificatie aparte, deci nu ne ingrijoram si nu raspundem in fata lor.

Ce s-a intamplat insa in ultimele 6 saptamani a depasit insa o asemenea proportie. Nu este mai mare de 3% deprecierea leului fata de euro, dar trebuie avut in vedere ca este de la nivelul superior al unei zone de stabilitate. In schimb fata de dolar este destul de mare, depaseste 10%, adadar ii dam o anumita semnificatie, de aici si prezentarea din comunicat. Dar variatiile care vor urma prin aceasta zona, asa cum au fost si cele astazi, cu 2 bani, putem sa-l consideram ca a fost 0,5%, nu-l consideram nici atac speculativ nici nespeculativ."

"Daca nu ar fi fost incredere in moneda nationala, cursul probabil ca se ducea mult mai sus"

Intrebat despre nivelul de incredere al populatiei in moneda nationala, Mugur Isarescu a spus:

"Daca nu ar fi fost incredere in moneda nationala, cursul probabil ca se ducea mult mai sus, nu pot mentiona cifre, stiti ca nu facem acest lucru, dar piata a functionat si functioneaza bine, iar cursul a dovedit o relativa stabilitate, bineinteles cu un set de masuri pe care le-am aplicat, inclusiv aceasta masura de a opri reducerea ratelor de debonda de politica monetara.

Pentru ca reiese din comunicat destul de clar ca daca ne-am fi uitat doar la inflatie, mai exista camp de reducere a ratei de dobanda. Dar stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara, care sunt obiectivele fundamentale ale BNR, depind de un context mai larg si am dorit sa subliniem acest context mai larg, pe care l-am anticipat ca va deveni dominant si pe care-l vedem acum sau l-am vazut deja in ultimele 2 luni ca fiind chiar hotarator pentru ceea ce se intampla in Romania.

Cu alte cuvinte, ca sa o spunem mai pe scurt, rata de politica monetara este adecvata pentru situatia actuala iar presiunile asupra leului care au existat in special in ultimele 6 saptamani sunt determinate in princcipal de mediul extern. Nu poti cu o singura rata de dobanda sa atingi zeci de obiective, si interne si externe, este una dintre limitele pe care trebuie sa o recunoasca orice banca centrala.

Folosind si celelalte instrumente de politica monetara, asiguram si stabilitatea pietei si increderea in moneda nationala la niveluri adecvate pe care bineinteles pe care le stabileste in principal piata valutara din Romania.

Asa cum a reiesit si din evaluarea recenta a FMI, politicile monetare ale BNR sunt pe linia stabilita si asigura consistenta necesara, inclusiv pentru a face fata acestor momente mai tensionate pe plan extern. Ati observat ca acest comunicat a accentuat cu deosebire mediul extern tensionat si incert."