www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFitch: 2008 va aduce provocari mai mari pentru bancile europene

Autor: Bancherul.ro
2007-12-11 19:46
Principalele bănci europene se vor confrunta cu mult mai multe provocări în 2008 decât a fost cazul în acest an, ca urmare a presiunilor create de turbulentele de pe pietele financiare, estimează analistii agentiei de evaluare financiară Fitch Ratings, arată un comunicat de marti al institutiei.

Tendintele de evaluare în general pozitive din ultimii ani vor fi erodate, în contextul în care câstigurile băncilor vor fi tot mai afectate de turbulentele continue de pe pietele financiare, arată un raport special pentru băncile europene al agentiei de rating, publicat marti, intitulat "Prognoza pentru principalele bănci europene în 2008: Mai multe ape tulburi" ("Outlook for Major European Banks in 2008: More Stormy Waters Ahead").

Fitch a miscat în sens negativ ratingul a patru dintre cele mai mari 20 de bănci europene, de la declansarea crizei creditelor în august 2007 si a coborât ratingul pentru credite pe termen lung pentru două bănci.

Agentia de evaluare financiară nu exclude posibilitatea de a face mai multe evaluări negative în următoarele luni, dacă persistă conditiile actuale de pe piată, de volatilitate si lipsă acută de lichiditate. Totusi, Fitch nu se asteaptă la o coborâre semnificativă a ratingului si nici să scadă evaluările cu mai multe trepte. Ratingurile pentru credite pe termen lung ale băncilor europene rămân ridicate, mai ales în cadrul categoriei "AA". Analistii de la Fitch Ratings spun că majoritatea acestor bănci sunt suficient de solide încât să poată face fată unor probleme prelungite la nivelul conditiilor operationale.

"Conditiile actuale de pe piată vor persista probabil cel putin până la sfârsitul primului trimestru din 2008", a spus principalul autor al raportului, Alison Le Bras, director administrativ în cadrul grupului institutiilor financiare de la Fitch.

"Mai mult decât atât, dacă actuala criză de lichiditate ar urma să devină o criză a creditelor, aceasta ar putea avea un impact sever asupra economiei, care ar putea genera efecte asupra sistemului bancar, concretizate inclusiv într-o încetinire a cresterii creditării", a adăugat Le Bras.

O reducere a afacerilor cu finante structurate ar putea compromite câstigurile de pe pietele de capital, iar capitalizarea unor bănci ar putea fi afectată negativ, mai arată Fitch.

Ritmul de consolidare ar putea încetini în 2008, în conditiile în care băncile se miscă mai prudent într-un mediu caracterizat prin mai multe provocări. În acelasi timp, scăderea cotatiei actiunilor băncilor face să scadă costurile unor posibile achizitii si, în conditiile eficientei costurilor si a existentei sinergiilor la nivelul strategiei principalelor bănci, este probabil ca unele dintre ele să caute în continuare posibilităti atractive pentru achizitii.

Desi rezultatele pentru întregul an 2007 vor rămâne relativ solide pentru majoritatea băncilor europene, câstigurile din a doua jumătate a anului sunt clar influentate negativ, mai arată Fitch.

Banca elvetiană UBS AG a anuntat pierderi suplimentare semnificative în trimestrul al patrulea din 2007, ca urmare a expunerii la criza creditelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc. UBS AG anuntă pierderi trimestriale a doua oară consecutiv.

"Nu este de neconceput ca si alte bănci să afiseze pierderi ca urmare a produselor de credite structurate, a problemelor legate de sectorul imobiliar sau angajamentelor privind împrumuturi suplimentare, desi ne-am astepta la cifre mai putin semnificative decât cele ale UBS", mai scrie Fitch.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104