www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Trebuie sa intervina BCE pentru a stopa aprecierea Euro?

Autor: Vasile Coman
2008-09-05 16:52
De la inceputul lui 2007, Euro s-a apreciat cu 14 procente in raport cu alte valute importante, iar din 2001 moneda europeana si-a dublat valoarea fata de dolar.

Acest fapt, la care s-a adaugat dublarea pretului energiei, a provocat companiilor europene exportatoare pierderi importante, in timp ce firmele americane si-au compensat costurile mai mari cu energia prin deprecierea dolarului.

Daca pretul petrolului nu poate fi controlat de catre autoritatile europene, nu se poate spune acelasi lucru despre cursul euro, crede Paul De Grauwe, profesor de economie la Centrul European de Studii Politice.

Cursul de schimb al monedei europene poate fi influentat de catre Banca Centrala Europeana (BCE), si chiar asta ar trebui sa faca banca centrala, pentru a pune capat recesiunii din zona Euro.

Pana acum, BCE nu a miscat un deget cu privire la evolutia cursului, motivand ca acesta reflecta fundamentele economice ale pietelor de schimb, acestea bucurandu-se de libertate. (De fapt, la fel ca BNR-ului i-a facut chiar bine, intrucat a contribuit la scaderea inflatiei).

In plus, BCE are ca misiune doar stabilitatea preturilor si poate interveni pe piata cursului de schimb doar daca aceasta ar duce la cresterea inflatiei. Numai ca aceasta este o viziune minimalista, intrucat aprecierea puternica a Euro nu poate fi interpretata decat ca un bubble provocat de speculatori si nu reflecta realitatile economice.