www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Recapitalizarea bancilor austriece ar putea afecta activitatea sucursalelor diin Europa de Est

Autor: Bancherul.ro
2012-01-19 17:45
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat joi că obligatia marilor bănci austriece de a îndeplini cerinţele de capital ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) până la mijlocul lui 2012 ar putea avea consecinţe negative pentru operaţiunile lor din Europa Centrală şi de Est.

Deşi Fitch nu se aşteaptă ca băncile austriece să se retragă din Europa Centrală şi de Est, anunţurile băncilor că au intenţia de a-şi reduce expunerea pe unele din statele din CEE şi să crească doar prudent în altele ar putea deteriora mediul operaţional şi aşa fragil în multe state din regiune.

'Marile bănci austriece vor trebui să realizeze un act dificil de echilibristică până la mijlocul lui 2012', a declarat analistul Fitch, Christian Kuendig. 'Deşi li se cere să-şi îmbunătăţească capitalizarea pentru a îndeplini cerinţele EBA, ele trebuie să se asigure că procesul de reducere a activelor riscante nu afectează operaţiunile lor din CEE', a adăugat Christian Kuendig.

Potrivit Fitch, recent lansata Iniţiativa Viena 2 încearcă să soluţioneze acest conflict potenţial prin coordonarea proiectelor de reglementare din ţările CEE cu cele din ţările occidentale unde se află sediul băncilor. Unul din obiectivele iniţiativei Viena 2 este să se asigure că autorităţile din ţările unde se află sediul central al băncii iau în considerare impactul pe care l-ar putea avea măsurile de reglementare asupra ţărilor din CEE.

În rândul băncilor austriece, Fitch consideră că cele mai mari modificări structurale vor fi la Volksbanken Verbund şi la instituţia sa centrală, Oesterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OeVAG). Cu toate acestea, şi nevoile de capital ale Raiffeisen Bank International AG şi ale băncii mamă Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, precum şi într-o mai mică măsură cele ale Erste Group Bank AG sunt şi ele considerabile.

Găsirea unui echilibru între consolidarea capitalului şi reducerea activelor riscante va determina dacă ratingurile băncilor austriece vor fi menţinute la nivelul actual. Fitch adaugă că toate ratingurile băncilor austriece au la bază ipoteza că statul austriac va oferi finanţare şi/sau capital dacă va fi nevoie.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine la pierderile care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.