www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank: Agentiile de rating incerca cumva sa impinga tarile cu probleme catre probleme si mai mari

Autor: Bancherul.ro
2012-01-14 17:50
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca pe cat este de dramatica decizia S&P, pe atat este de nefundamentata, si se intreaba retoric care sunt motivele de netagaduit pentru care sau fost retrogradate Austria si Franta.

"La randul ei, Italia are maturitati bine asezate si politici fiscale de anul trecut foarte sanatoase, care-i vor conduce la surplus primar. Mi se pare ca agentiile de rating incerca cumva sa impinga tarile cu probleme catre probleme si mai mari", a spus Dumitru.

El vede in urmatoarea perioada un nou val de aversiune la risc, care va afecta si Romania.

"Daca ai ajuns sa retrogradezi tari ca Austria si Franta, investitorii se vor intreba: Dar Europa de Est ce are? E posibil ca la nivel european sa vedem un nou val de aversiune si sa vedem o aversiune si in Europa de Est, prin contagiune, prin neincredere. Sa speram ca pietele vor mai incepe sa diferentieze. Romania are politici sanatoase, a redus deja deficitul, arata mult mai bine decat multe state din Europa si cu o evolutie in continuare in imbunatatire", a continuat Ionut Dumitru.

Economistul Raiffeisen nu exclude niciun efect negativ prin canalul bancar, prin scumpirea costului de finantare.

"Finantarile in euro, cel mai probabil, vor avea o tendinta de scumpire in Romania, ceea ce poate sa aiba si un spect pozitiv, prin stimularea creditarii in lei. In ceea ce priveste riscul deprecierii leului, cu o inflatie mica si in scadere spatiul de manevra este mai mare si ca dobanda, si la nivel de curs. Cu un curs usor mai depreciat, pana la 4,4 lei/euro, nu vad efecte semnificative. Important sa nu fie mai mult", a adaugat Dumitru.

Desi in contextul international este inevitabila o presiune pe curs in toata Europa de Est, Dumitru crede ca in Romania ar trebui sa fie efecte mai mici pentru ca prezenta nerezindetilor este mai redusa.

"Probabil ca, treptat, bancile vor primi aprobari de la BNR sa vanda euro pentru a-si reduce pozitiile valutare rezultate din trecerea la IFRS, ceea ce va mai limita presiunea pe cursul de schimb", a conchis Ionut Dumitru.