www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sfaturi practice pentru folosirea cardurilor in mai multe tari din Europa: Austria, Franta, Italia, Slovacia, Slovenia si Elvetia

Autor: Bancherul.ro
2011-12-21 13:28
În pragul sărbătorilor de iarnă, MasterCard Europe lansează, pe site-ul din România, o nouă secţiune de recomandări şi sfaturi practice pentru folosirea cardurilor în mai multe ţări din Europa: Austria, Franţa, Italia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia. În plus, noua platformă pune la dispoziţia posesorilor de carduri MasterCard premium, oferte de vacanţă, alese şi negociate în cadrul programului internaţional Premium Collection, arata MasterCard intr-un comunicat.

În cadrul secţiunii, fiecare ţară este analizată din mai multe puncte de vedere: acceptarea cardurilor, shopping & finanţe (programul magazinelor şi al băncilor), cazare şi transport. Pe lângă acestea, vizitatorii platformei pot afla care sunt preţurile taxelor de drum, ale meselor la restaurante sau ale schi pass-urilor (toate preţurile sunt prezentate cu titlu informativ), ca apoi să poată alege una dintre ofertele premium internaţionale.

„Călătoriile in străinătate, cândva mai mult decât aspiraţionale, au început să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi. Fie că este vorba de un all inclusive la Marea Mediterană sau de o săptămână de schi într-un resort cu mulţi kilometri de pârtii, cu toţii plănuim scurte evadări. Cum nu mai avem timp să strângem informaţii dinainte, de multe ori ne trezim în faţa unor situaţii inedite”, spune Ioana Gorgăneanu, Marketing Manager România şi Regiunea Balcanilor, MasterCard Europe.

„Acesta este motivul pentru care am vrut să punem la dispoziţia posesorilor de carduri MasterCard şi Maestro, împătimiţi ai sporturilor de iarnă, diferite sfaturi, indicaţii şi oferte în cele mai importante staţiuni de schi din Europa, adunate într-o singură secţiune, pe site-ul nostru” adaugă Ioana Gorgăneanu.

MasterCard s-a asociat cu hotelurile din staţiunile alpine, pentru a pune la dispoziţia posesorilor de carduri Gold, Platinum, World şi World Elite, oferte şi cadouri speciale, toate acestea fiind prezentate în detaliu pe noua platformă. Tot ce au de făcut posesorii este să menţioneze oferta atunci când fac rezervarea la hotel şi să plătească cu orice card MasterCard Premium.

MasterCard realizează Premium Collection de mai mulţi ani, la nivel internaţional, acest program oferind posesorilor de carduri MasterCard Premium acces la oferte internaţionale deosebite la restaurante, hoteluri sau companii de închirieri maşini.

Sfaturi pentru plata cu cardul în Europa:

În Austria, cu excepţia lecţiilor de schi şi a închirierii schiurilor, practic, un card poate fi utilizat pentru a plăti aproape orice; de obicei, chiar şi cele mai mici supermarketuri şi cafenele au un terminal de plată. În cele mai importante staţiuni de schi sunt amplasate ATM-uri şi la urcarea cu teleschiul. Există peste 3.000 de ATM-uri disponibile pentru vizitatori, însă trebuie reţinut faptul că turiştii vor găsi cu greu un centru de schimb valutar.

În Franţa, există deja locuri unde sunt acceptate doar plăţile cu carduri. În plus, cardurile de debit şi credit embosate sunt acceptate în majoritatea locurilor. În staţiunile de schi şi la restaurantele apropiate de staţiuni, de obicei, nu este obligatoriu ca turiştii să lase bacşiş. Dacă, totuşi, au fost mulţumiţi de servire şi vor să le lase o sumă în plus, aceasta poate fi între 5-10%. În restaurante şi baruri, dacă sucul sau cafeaua este servit/ă la masă (şi nu la bar), turiştii pot ajunge să plătească până la de două ori mai mult.

În Italia, aproape toate cumpărăturile pot fi făcute cu un card bancar. În majoritatea supermarketurilor şi a magazinelor există terminale de plată. În restaurantele, cafenelele şi barurile din Italia nu se lasă bacşiş. În mod normal, servirea este inclusă în nota de plată, ceea ce înseamnă că o anumită sumă de bani este alocată pentru pâine şi aranjamentul mesei.

În Slovacia, cardurile MasterCard sau Maestro pot fi utilizate în magazine sau benzinării, dar şi în cele mai importante restaurante, hoteluri şi la casele de bilete. Pentru autostrăzi şi drumuri se plătesc taxe, dar turiştii au nevoie doar de un singur tip de vignetă. Accesul în tuneluri sau pe drumurile de munte nu implică taxe.

La restaurantele şi în barurile din staţiunile de schi populare din Slovenia, preţurile sunt, de obicei, cu 20-25% mai mari. Turiştii pot găsi produse la preţ redus doar în magazinele care au afişat semnul „očistek”. Dacă turiştii vin cu maşina personală, atunci trebuie să cumpere vignete. Acestea se vând în benzinării, aproape de graniţă, şi se pot plăti cu cardul. Vigneta pentru 7 zile este cea minimă, aşa că, dacă vacanţa se termină în a opta zi este mai bine ca turiştii să cumpere o vignetă pe o lună, pentru că are acelaşi preţ ca două vignete săptămânale.

Hotelurile din Elveţia şi, în general, locurile de cazare de lângă staţiunile de schi (în afara hotelurilor de lux din St. Moritz) nu sunt mai scumpe decât cele din Franţa sau Italia. Bacşişul nu este obligatoriu în Elveţia, dar dacă turiştii vor să îşi exprime mulţumirea pentru servire şi plătesc cu cardul, nu trebuie decât să-i spună chelnerului să-l includă pe bonul final.

Pentru mai multe detalii despre fiecare ţară în parte, vă rugăm accesaţi acest link