www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Nicolae Danila, BNR: A sosit momentul infiintarii unei banci romanesti de importanta sistemica

Autor: Bancherul.ro
2011-12-21 07:50
Băncile centrale au fost prima şi aproape singura linie de apărare în timpul crizei financiare izbucnită în 2007, spune Prof. Univ. Dr. Nicolae Dănilă, membru în CA al BNR, in disertaţia susţinută cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, intitluata "Poate contribui la stabilitatea financiară o bancă de importanţă sistemică având capital autohton?" (VEZI disertatia in documentul atasat)

Nicolae Danila:"Implicarea lor în rezolvarea problemelor de solvabilitate şi de ajustare structurală după terminarea crizei financiare a ridicat probleme serioase pentru eficacitatea instrumentarului de care dispun aceste instituţii.

În aceste condiţii, este legitimă întrebarea dacă, pe lângă o bancă centrală, o economie suverană nu are nevoie şi de un mecanism sub forma unui capital (fie el fond de investiţii sau de rezervă) care să poată fi folosit pentru a aloca resursele de capital necesare atunci când apar probleme de solvabilitate (pentru a nu se mai face apel la fondurile contribuabililor) şi atunci când ajustarea structurală tinde să ducă economia în recesiune (pentru a nu afecta veniturile contribuabililor).

Mai mult, în etapa actuală când dorim cu toţii să ieşim din criză, să realizăm o creştere economică sustenabilă si incluzivă, dar ne confruntam cu spectrul finanţării locale limitate din partea băncilor care fac parte din grupuri internaţionale ne putem pune întrebarea (la care trebuie să avem un răspuns afirmativ) dacă nu este momentul să construim o bancă autohtonă de importanţă sistemică şi strategică, un market maker?

Această instituţie este chemată să reducă efectele crizei de intermediere ( o criză a creditului pe piaţa noastră se face simţită cu forţă) şi a unei eventuale crize de solvabilitate în sistemul bancar cu efecte negative pe termen mediu şi lung.

O economie suverană, având interese naţionale, poate aloca resurse pentru constituirea capitalului acestei bănci din fonduri de rezervă sau din fonduri de investiţii. La constituirea capitalului şi pentru finanţarea activităţii acestei bănci trebuie să se apeleze şi la resursele private autohtone (atât ale corporaţiilor, cât şi ale gospodăriilor).

Nimeni nu ne poate opri în efortul nostru de a transforma România într-un pol de stabilitate cu efecte pozitive pentru Uniunea Europeană.

Actuala fază a crizei din Europa, realitatea internă şi internaţională, ne presează la acţiune şi soluţii. Suntem capabili să finalizăm un proiect naţional de asemenea importanţă având ţintă finală intrarea pe piaţa românească a unei bănci de importanţă sistemică având
capital autohton?

Consecvent fiind în acest demers consider că a sosit momentul de la care nu mai putem avea nici o scuză pentru întârziere."