www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Recomandarea Comisiei Europene: Romania trebuie sa accelereze reformele structurale si sa reduca deficitul bugetar

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 12:01
Executivul european a adoptat vineri o recomandare (vezi documentul atasat) prin care cere Guvernului României să accleereze reformele structurale, să adopte urgent o planificare credibilă pe termen mediu si un buget multianual si să reducă deficitul bugetar, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

"România are nevoie de o strategie cuprinzătoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscală. Este nevoie urgentă de o planificare credibilă a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual. Alături de reformele structurale, consolidarea bugetară va contribui la solutionarea dificultătilor legate de supraîncălzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tărilor din UE", a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Comisia a adoptat vineri o recomandare privind politica economică si bugetară a României. Această actiune este conformă cu Pactul de stabilitate si de crestere potrivit căruia: "Comisia va elabora recomandări de politică pentru a încuraja statele membre să îsi continue eforturile de ajustare la ’obiectivele bugetare pe termen mediu’ ”. Obiectivul pe termen mediu al României (OTM) este atingerea, până în 2011, a unui deficit public de 0,9% din PIB în termeni structurali.

În 2007, România a înregistrat un deficit bugetar nominal de 2,5% din PIB, dublu fată de 2005, si, în conformitate cu previziunile din primăvară ale Comisiei, acesta va creste până la 2,9% în 2008 si până la 3,7% în 2009, pe baza ipotezei de mentinere a politicilor existente. Deficitul structural este mult mai ridicat si previziunile indică o crestere de la 3,4% din PIB în 2007 la 3,7% în 2008 si la 4,1% în 2009.

Acest fenomen indică o politică fiscală expansionistă, în pofida unor măsuri bugetare recente, si lipsa unui cadru credibil si previzibil pe termen mediu, apreciază Comisia Europeană.

O astfel de situatie prezintă riscuri, dată fiind cresterea economică puternică, care s-a situat în medie în jurul valorii de 6,5% între 2003 si 2007, si semnele de supraîncălzire a economiei României, cu o finantare externă netă ridicată si în crestere (de la 10,4% din PIB în 2006 la 13,4% din PIB în 2007), o inflatie tot mai mare, o crestere puternică a salariilor în conditii de deficit tot mai accentuat de fortă de muncă si o crestere rapidă a creditelor de consum.

Pentru ca România să continue procesul de aliniere rapidă la nivelul veniturilor medii din UE (PIB-ul pe cap de locuitor al acestei tări este de 40% din media UE), va fi esential să se reducă dezechilibrele macroeconomice tot mai mari si să se pună în aplicare reforme structurale ample. Politica fiscală poate juca un rol important în temperarea cererii interne, dar ar necesita din partea României continuarea eforturilor de ameliorare a planificării si executiei bugetare.

Comisia consideră că reformele si consolidarea bugetară ar trebui să meargă mână în mână pentru a solutiona dificultătile legate de supraîncălzirea economiei si pentru a promova un proces mai echilibrat de aliniere.

Executivul european recomandă României să ia măsuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu cu scopul de a ameliora calitatea finantelor publice. România ar trebui să implementeze cu rigurozitate recomandările Consiliului emise la 12 februarie 2008 cu privire la programul de convergentă actualizat al României pentru perioada 2007-2010 (este vorba, în special, de obiective bugetare mai ambitioase, contribuind, de asemenea, la reducerea dezechilibrelor externe) si să accelereze reformele structurale.

Reformele structurale ar trebui să includă, în special, un set integrat de măsuri destinate să crească gradul de ocupare a fortei de muncă, rata de activitate si nivelurile de productivitate, îndeosebi prin accelerarea reformelor sistemului educational pentru a răspunde mai bine nevoilor pietei fortei de muncă, prin reducerea abandonului scolar, prin sporirea în mod semnificativ a participării adultilor la programe de învătământ si formare, prin transformarea agriculturii de subzistentă/semi-subzistentă într-o activitate de ocupare durabilă a fortei de muncă. Reformele ar trebui să includă, de asemenea, măsuri destinate să amelioreze mediul de afaceri si să consolideze capacitatea administrativă. Acest lucru ar permite României să îsi sporească potentialul de crestere si competitivitatea externă, apreciază CE.

Politica bugetară expansionistă a Guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionări din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI.

Lipsa predictibilitătii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plăti guvernamentale. De altfel, în luna aprilie, România a fost avertizată de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depăsi deficitul bugetar maxim acceptat, de 3%, dacă va continua politicile bugetare actuale. Potrivit legislatiei UE, în cazul în care o tară depăseste deficitul de 3%, Comisia Europeană poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv. Astfel, Comisia Europeană a decis miercuri redeschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Marii Britanii.


Deficitul bugetar actual al României, desi este sub 3%, se îndepărtează ca tendintă de obiectivul de termen-mediu asumat de tara noastră, de 0,9%.

Spre deosebire de România, al cărei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o crestere economică similară, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arată statisticile Comisiei Europene publicate în luna aprilie.

Executia bugetară după primele patru luni indică un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, după ce, în primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale Ministerului de Finante arată un deficit al bugetului de stat, după primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, în revenire usoară fată de 4,14 miliarde lei după primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat rămâne, însă, ridicat, în conditiile în care tinta propusă pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezervă, de obicei, cheltuieli masive. Potrivit prognozei de primăvară a Comisiei Europene, balanta de plăti se va deteriora până la un deficit de aproape 3% din PIB în 2008, urmată de o crestere si mai mare, de până la 3,7% din PIB în 2009.