www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Modul de calcul al dobanzii Libor ar putea fi modificat

Autor: Bancherul.ro
2008-06-10 21:40
Ca urmare a presiunilor venite de la investitori si organismelor de reglementare, Asociatia bancherilor britanici (BBA) a anuntat, marti, că vrea să modifice modul de calcul a ratelor Libor (rata dobânzilor interbancare pe piata londoneză), transmite Reuters.

Rata Libor, care este calculată utilizând datele colectate de la un număr de bănci de prim rang, este o rată de referintă utilizată pentru stabilirea dobânzilor pentru produse financiare în valoarea de aproximativ 350.000 de miliarde de dolari în întreaga lume. Recent această rată cu o vechime de 22 de ani a început să fie criticată pe măsură ce volatilitatea provocată de criza creditului a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii modului în care este calculată rat Libor.

’Libor a trecut testul timpului, a fost publicat în fiecare zi de lucru începând cu 1985 si este unul din cei mai transparenti indici din lume. Aceste modificări vor consolida si mai mult BBA Libor si încrederea utilizatorilor săi’, a declarat directorul general de la BBA, Angela Knight.

În ceea ce constituie cea mai amplă reformă a ratelor Libor din ultimul deceniu, BBA a propus mărirea numărului băncilor care stabilesc ratele Libor. În plus băncile care contribuie la stabilirea ratei Libor ar urma să fie urmărite cu si mai mare atentie, ceea ce înseamnă că aceste bănci vor trebui să ofere justificatii pentru orice discrepantă între ratele lor. De asemenea, BBA solicită extinderea numărului de membru ai Exchange and Money Markets Committee, organismului independent care supervizează procesul de calcul al ratelor Libor.

Alte posibile modificări, supuse consultării publice, se referă la introducerea unui al doilea proces de stabilire a ratelor pentru creditele în dolari după deschiderea pietelor financiare americane. În plus, BBA ar putea să reconsidere politica de a dezvălui fiecare cotă primită de la bănci, după ce analistii au apreciat că păstrarea secretului ar ajuta băncile care stabilesc ratele Libor să nu fie stigmatizate.

Ultima dată când BBA a revizuit sistemul de stabilire a ratelor Libor a fost în anul 1998, când deteriorarea credibilitătii băncilor japoneze a afectat ratele pe care acestea le furnizau penrtu stabilirea yen Libor. Atunci BBA a reactionat prin modificarea panelului de bănci care contribuiau la stabilirea ratelor Libor.