www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Avantajele investitiei in fonduri de tip obligatiuni

Autor: Bancherul.ro
2011-10-20 00:28
Avantajele investitiei in fonduri de tip obligatiuni, conform informatiilor furnizate de OTP Asset Management:

- Randamente atractive, superioare produsele clasice de economisire oferite de institutiile bancare (Randament OTP Euro Bond - YTD 3.54% ( YOY 4.17%), calcul la 13 Septembrie 2011

- ZERO costuri de subscriere si retragere din fonduri

- Acces la investitii cu sume minime
F
- lexibilitate: acces la investitie oricand, capitalizare zilnica a performantelor

- Acces la un portofoliu diversificat si dispersie eficienta a riscului datorita politicii de investitii a fondului si a limitarilor legislative
Recomandat investitorilor cu toleranta la risc medie spre scazuta si care doresc sa investeasca pe o perioada de minim 9 – 12 luni.

Piata instrumentelor cu venit fix are potential de crestere

In conditiile actuale in care solutiile clasice de finantare sunt destul de reduse, iar volatilitatea pe piata instrumentelor cu venit variabil se mentine ridicata, OTP Asset Management considera ca se intrunesc conditii favorabile pentru cresterea interesului fata de obligatiuni din partea ambelor parti - emitenti si investitori - si cresterea lichiditatii pe piata obligatiunilor.
 
Potentialii emitenti interesati de alternative de finantare vor studia avantajele conferite de creditarea obligatara:
- obligatiunile faciliteaza finantarea directa a autoritatilor centrale, autoritatilor publice locale si a societatilor comerciale
- emitentul stabileste structura imprumutului, care ii este cea mai favorabila
- emitentul beneficiaza de discounturi in cazul obtinerii si mentinerii unui rating favorabil
si vor putea folosi acest instrument inclusiv pentru refinantarea in conditii optime a unor credite aflate in derulare.
 
Investitorii interesati de o administrare prudentiala a disponibilitatilor vor analiza oferta existenta pe piata obligatiunilor si in functie de disponibilitatile financiare pe care le au, precum si de scadentarul titlurilor care le este favorabil, vor investi in acest tip de instrumente, beneficiind de urmatoarele avantaje:
- riscuri scazute
- randamente superioare
- lichiditate ridicata

DESTINATIA FONDURILOR OBTINUTE PRIN EMISIUNEA DE OBLIGATIUNI

Obligatiunile se folosesc cu precadere pentru finantarea proiectelor de investitii, refinantarea unor credite existente sau finantarea deficitului bugetar.

TIPURI DE EMITENTI
autoritati guvernamentale
autoritati publice locale
societati comerciale pe actiuni
institutii financiare (ex.: BEI, BERD)

TIPURI DE INVESTITORI IN TITLURI

- Clienti retail – de regula clientii de retail dispun de sume reduse alocate pentru investitiii astfel incat acestia, in majoritate, nu isi pot structura un portofoliul balansat care sa le indeplineasca asteptarile de randament si dispersie a riscurilor. Solutia cea mai eficienta pentru acestia este plasamentul direct in fonduri de ivnestitii, astfel, prin mutualitatea pe care o ofera fondul vor beneficia de o dispersie a riscului, de avantajele unui portofoliu diversificat si de un management profesionist. Un alt mare avantaj este lichiditatea pe care o ofera fondul, lichiditate care in cazul unor serii de obligatiuni este redusa.

- Societati comerciale, in functie de resursele financiare de care dispun, acestea pot investi atat direct in obligatiuni cat si in fonduri de investitii.

- Investitori profesionali (banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii, societati de asigurare) acestia de regula fac investitii directe in obligatiuni.