www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inca 10.000 de noi joburi in banci in 2008

Autor: Bancherul.ro
2007-11-24 17:16
Datorita expansiunii din retailul bancar, se asteapta ca anul viitor bancile sa angajeze cel putin 10.000 de persoane, ajungand la un total de 80.000 de angajati in sistem. Pentru angajatorii din domeniul bancar, gasirea candidatilor potriviti a devenit un demers extrem de complicat. Criza de personal din sistem este cu aproximativ 60% mai mare decat anul trecut, potrivit specialistilor din domeniul HR.

“Daca anul trecut intervievam in medie trei persoane pe zi, in prezent vedem cel putin cinci candidati pentru un post de specialist bancar”, spune Florin Luca, director executiv al departamentului de resurse umane din cadrul BRD Groupe Societe Generale, citat de Standard.

Potrivit acestuia, bancile au nevoie de specialisti atat in retailul bancar, cat si in zona de corporate. Companiile se indreapta atat catre universitati, cat si catre alte domenii, deoarece mediul universitar nu tine pasul cu ritmul rapid de dezvoltare si nu furnizeaza suficienti specialisti. Bancile mizeaza pe capacitatea rapida de adaptare a tinerilor candidati si isi asuma sarcina de a-i pregati pentru specialitatile de care au nevoie.

“La BRD poti intalni, la acelasi nivel, medici si absolventi de liceu. Compania a angajat in ultimii ani 6.000 de oameni si vrea sa atraga inca 1.000, pana in 2008”, arata directorul de HR al bancii. Pentru a-si retine angajatii, BRD ofera angajatilor din posturile-cheie cu 25-30% peste salariile din piata.

“In urma cu cinci ani, candidatii veneau sa lucreze intr-o banca pentru a face cariera, a se lega de un brand si a beneficia de oportunitati de dezvoltare. In prezent, acestia vor salariu mare, autonomie si dezvoltare rapida”, adauga Luca.

Potrivit acestuia, salariile nete pentru pozitiile de entry level din sistemul bancar pornesc de la 450 de euro. Media salariala in industria bancara este de 1.000 de euro, iar fluctuatia de personal la nivel general este de 25%, potrivit ultimelor estimari.

“Piata bancara a devenit din ce in ce mai mult un teren al mercenariatului. Este efectul absolut logic al cererii, care depaseste oferta disponibila de specialisti. Din pacate, din ce in ce mai des se intampla ca un set de competente mult sub nivelul standard de asteptari sa se «vanda» pe piata la un pret mult peste medie”, spune Andreea Calin, senior HR Consultant AIMS Human Capital Romania.