www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Analistii estimeaza o crestere a PIB-ului de 7,5% in primul trimestru

Autor: Bancherul.ro
2008-06-01 18:13
Produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6,5-7,8% în primul trimestru al acestui an, estimează analistii, cei mai multi mizând pe un avans de peste 7,4%, stimulat de încasări mai mari din impozite si de exporturi, în conditiile în care constructiile râmân motorul dezvoltării.

"Nu numai constructiile au avut o evolutie foarte bună. Impozitele nete pe produs au avansat cu aproximativ 80%, ca valoare nominală, în primele trei luni din 2008 fată de primul trimestru din 2007", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

El consideră că PIB-ul României ar fi putut creste chiar cu 8%, dacă luna martie s-ar fi dovedit la fel de bună ca primele două ale anului pentru industria prelucrătoare. Altfel, Anghel estimează cresterea economică în intervalul ianuarie-martie la 7,5-7,8%.

"Industria prelucrătoare, care a mers foarte bine în primele două luni, a avut parte de o lună martie mai putin fastă, posibil si din cauza grevei de la Dacia", a adăugat Anghel.

Potrivit analistilor, constructiile au afisat în continuare cel mai rapid ritm de crestere, de peste 30%, pe care ar putea să-l mentină până la sfârsitul anului, desi nu este exclusă o încetinire, în cazul cresterii puternice a costurilor de finantare, însă nu una semnificativă.

Economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, spune că economia României a evoluat, în primele trei luni din 2008, similar trimestrelor anterioare, dar vede o contributie foarte mare din impozitele nete pe produs, care în ianuarie-martie 2007 au fost la un nivel foarte redus.

"Ne asteptăm la o crestere cu aproximativ 7,5% a economiei românesti în primul trimestru fată de perioada similară a anului trecut", a spus el.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, estimează că PIB-ul a avansat, în primul trimestru, cu aproximativ 7,4%.

Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, si-a revizuit în crestere estimarea pentru avansul PIB în primul trimestru, de la 5,8% la 7,5%.

"Vedem o crestere peste 32% pe constructii, dar si pe servicii evolutia a fost bună. Pe industrie am văzut o contributie pozitivă, desi ritmul de crestere este în continuare destul de redus", a declarat Constantinescu, pentru NewsIn.

În primul trimestru al acestui an, productia industrială a crescut cu 5,4% fată de aceeasi perioadă din 2007, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistică (INS).

Pe partea de cerere, Constantinescu vede o usoară încetinire a ritmului de crestere pe consum, ceea ce reprezintă un factor pozitiv, în conditiile în care "avansul ar trebui alimentat mai mult de productie si investitii".

Economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, vede o crestere economică de 7,4% în primele trei luni.

Un alt factor pozitiv pentru cresterea economiei românesti îl constituie reducerea contributiei negative a exporturilor nete.

Astfel, deprecierea leului de la începutul anului până în prezent a determinat o temperare a cresterii deficitului balantei comerciale, avansul exporturilor fiind mai rapid decât cel al importurilor.

Totusi, pe acest segment, temperarea cresterii în zona euro în acest an, principalul partener comercial al României, riscă să determine o încetinire pe parte a de exporturi românesti.

Analistii consideră însă că acesta nu este un factor determinant pentru evolutia balantei comerciale, în conditiile în care deficitul acesteia poate fi redus si prin limitarea importurilor, nu neapărat prin cresterea cantitativă a exporturilor.

Pe de altă parte, analistul Radu Crăciun spune că o reducere a puterii de cumpărare în statele zonei euro ar putea determina orientarea populatiei din aceste tări către produse mai ieftine, pe care exporturile României se axează. El vede o crestere între 6,5 si 7% a economiei în primul trimestru, alimentată, pe partea de ofertă, de constructii si de contributia impozitelor nete pe produs, iar pe partea de cerere, atât de consum, cât si de investitii.

Volatilitatea cresterii economice indică nevoia de investitii

Agricultura, principala necunoscută a evolutiei economiei în acest an, are o pondere relativ redusă în PIB-ul pe primul trimestru, însă ar putea influenta semnificativ cresterea pe întregul an.

"Există estimări care prevăd o productie agricolă dublă pe acest an. Sunt deja semne foarte bune pentru productia de grâu, dar cea de porumb sau floarea soarelui depinde mult de pricipitatii", a explicat Lucian Anghel.

El nu exclude cresterea economiei Românesti cu peste 7% în 2008, în cazul unui "an agricol exceptional", dar avertizează că avansul PIB-ului românesc, "în dinti de ferăstrău", în conditiile în care ritmul de crestere variază destul de mult de la un an la altul, denotă nevoia e investitii, în special în sectoare precum agricultura, unde evolutia depinde preponderent de vreme.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase în prima jumătate a acestei luni că economia românească a crescut cu 7,5%, în termeni reali, în primul trimestru al acestui an.

Pentru întregul an, analistii estimează cresterea economică a României între 6 si 7%, anticipând o temperare a ritmului de crestere până la sfârsitul anului, determinată si de impactul măsurilor de înăsprire a politicii monetare, care se văd, de obicei, cu întârziere de până la un an.

Un alt factor care ar putea încetini cresterea economică a României va veni dinspre temperarea avansului în economia zonei euro, spun analistii.

INS va anunta luni, 2 iunie, primele date privind produsul intern brut al României din primul trimestru al acestui an.