www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fuziunea Alpha Bank si Bancpost: o veste buna pentru banci, una mai putin buna pentru clienti

Autor: Bancherul.ro
2011-08-29 20:00
Fuziunea dintre bancile grecesti Alpha Bank si EFG Eurobank (VEZI detalii in comunicatul si prezentarea oficiala a celor doua banci-documente atasate) a avut inca din ziua anuntului un efect benefic pentru acestea, actiunile la bursa explodand.

Un alt beneficiu va veni din consolidarea solvabilitatii noii institutii, care si-a gasit si un investitor strain, fondul de investitii al Qatarului.

Noua banca rezultata, mult mai mare, va reusi sa atraga increderea clientilor si a investitorilor, astfel ca va reusi sa atraga mai multe depozite, sau cel putin sa nu mai piarda atat de multe ca pana acum.

In acelasi timp, probabil va reusi sa se imprumute, eventual mai ieftin, de pe pietele libere, fara a mai depinde de BCE, ca pana acum.

Fireste ca cele doua banci vor si suferi putin de pe urma acestei decizii. Ele vor fi nevoite sa intrerupa o buna perioada campaniile de promovare a produselor si serviciilor, ceea ce inseamna vanzari mai mici, si chiar si procesul de vanzare de noi produse, in anumite momente in care se va trece efectiv la noua entitate.

Nu mai e nevoie de amintit si costurile financiare aferente unificarii documentelor si a logisticii celor doua banci, care in cazul fuziunii HVB Bank si a Tiriac Bank in 2006 s-au ridicat la 10 milioane de euro.

Fuziunea celor doua banci a durat un an, si tot in jur de un an a tinut si urmatoarea fuziune, dintre HVB Tiriac si UniCredit, care a dat nastere actualei banci, UniCredit Tiriac Bank.

In toata aceasta perioada, bancile implicate au ramas serios in urma concurentilor, ceea ce nu este exclus sa se intample si in acest caz.

Totusi, spre deosebire de perioada 2006-2007, cand piata bancara a explodat si orice problema in functionare insemna multi bani, actualul mediu poate fi considerat propice pentru fuziuni, bancile fiind inca in pozitia de stand-by, asteptand relansarea economica pentru a vedea si cresterea cererii de noi credite si incercand sa-si reduca in continuare cheltuielile pentru a nu se confrunta cu pierderi din cauza restantelor la credite.

In ceea ce-i priveste pe clientii bancilor romanesti, disparitia unei banci inseamna, cel putin teoretic, reducerea concurentei, adica o oferta mai redusa de credite si alte servicii financiare, ceea ce are ca efect cresterea preturilor si servicii de mai slaba calitate.

Asta cel putin in perioada in care cele doua banci vor fi ocupate cu fuziunea. Nu este exlus ca ulterior, noua banca rezultata sa fie mai activa decat au fost cele doua banci impreuna anterior, ceea ce va fi, fireste, in beneficiul clientilor bancilor romanesti.

In ceea ce-i priveste pe clientii Alpha Bank si Bancpost, fuziunea nu este o veste deloc buna. Va urma o perioada in care ei vor fi mai putin in atentia bancilor, care se vor preocupa mai mult de procesul de fuziune.

Nu este exclus ca in cazul in care bancile vor fi nevoite sa-si majoreze cheltuielile din cauza acestui proces sau chiar sa treaca la un proces de consolidare, adica de reducere a numarului de personal si chiar de unitati, clientii lor sa aiba de suferit si mai mult.

Punctul culminant va fi peste aproximativ 6-12 luni, adica la incheierea procesului de fuziune, cand documentele clientilor vor trebui schimbate.

Transferul unui client Alpha Bank si Bancost catre noua banca, a carui nume va fi, sa spunem, Alpha Eurobank, nu va presupune doar semnarea unor hartii cu noua sigla ci si trecerea la noi conditii aferente noilor produse si servicii, nefiind excluse modificari de preturi, adica dobanzi, comisioane taxe. Asa cum am vazut ca s-a intamplat si in cazul fuziunilor precedente.