www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raport Moody’s: Romania are un risc mediu de retrogradare a ratingului

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 13:56
Agentia de rating Moody’s a inclus România în grupa de risc mediu cu privire la o eventuală retrogradare a ratingului, cauzata de dezechilibrele macroeconomice, alături de Polonia si Croatia.

Grupa cu presiuni semnificative este compusă din Ungaria, Letonia si Lituania, iar cea a economiilor rezistente la socuri majore cuprinde Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstanul si Cehia.

Țările din grupa României riscă, în cazul unei aterizări fortate (hard landing) a economiei, "o crestere medie sau chiar destul de mare a datoriei publice, ceea ce ar pune la îndoială soliditatea financiară a guvernelor pe termen lung", se mai arată în raport.

Prin "hard landing", analistii de la Moody’s definesc socurile cu care se poate confrunta o economie care a rulat, timp de mai multi ani, un deficit mare de cont curent, asociat unei cresteri puternice a creditării.

România are de refinantat 5,1 miliarde dolari din datoria publică în următorul an si, în cazul unei "aterizări fortate" a economiei, ar putea avea nevoie de încă 12,7 miliarde dolari (circa 8 miliarde euro) în aceeasi perioadă, arată un raport al Moody’s, publicat joi.

Agentia de rating ia în calcul două scenarii, unul moderat - în care socurile înregistrate de economia României ar fi de amploare mai redusă - si unul pesimist, în cazul în care dezechilibrele macroeconomice genera o aterizare fortată a economiei.

Astfel, în cazul scenariului moderat, datoriei care va trebui refinantată în următoarele 12 luni i s-ar adăuga 8,8 miliarde dolari, ducând necesarul de finantare al României în următorul an la 13,9 miliarde dolari (echivalentul a 7,5% din produsul intern brut), arată estimările agentiei de rating.

În schimb, scenariul pesimist prevede un necesar suplimentar de finantare de 12,7 miliarde dolari în următorul an, ceea ce ar urca datoria refinantată totală în aceeasi perioadă la 17,8 miliarde dolari (9,6% din PIB).

Concluziile prezentate mai sus au fost formulate în cel mai recent raport al agentiei de evaluare financiară, referitor la riscurile care amenintă, în următoarele 12-18 luni ratingurile de tară ale statelor emergente din Europa.

Riscuri pentru România si Ungaria, din cauza lipsei unor investitori locali de anvergură

Economistii de la Moody’s apreciază că sumele estimate pentru datoriile publice nu sunt excesive, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, tările s-ar putea finanta de pe pietele de capital, dar cu costuri mai mari.

"Pe de altă parte, este dificil să anticipăm cum vor reactiona pietele de capital la eventuale crize si este posibil ca finantările solicitate să nu fie disponibile la orice pret. Economiile mai mari, precum România, Polonia, Ungaria sau Cehia sunt expunse unor riscuri potentiale mai mari, din cauza volumelor mai mari de finantare de care ar avea nevoie", mai consideră specialistii de la Moody’s.

Ei văd riscuri mai mari în special pentru România si Ungaria, în conditiile în care baza de investitori locali în aceste două state este mai redusă, în ciuda faptului că ambele apartin Uniunii Europene.