www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR cere Ministerului Finantelor sa listeze mai rapid titlurile de stat

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 09:23
Banca centrală a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) să fie mai activ în vederea listării titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativă în cazul unei crize de lichidităti a băncilor, a declarat miercuri Napoleon Pop, membru în consiliul de administratie al BNR.

Subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, în conditiile în care BNR va trece, până la sfârsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net, a explicat Pop.

"Turbulentele internationale vor face ca, încet, încet, excesul de lichiditate să se reducă", a spus oficialul BNR.

Pe 6 mai, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara că nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care după evolutia actuală s-ar realiza abia în septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea să se realizeze până pe 15 iulie.

Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcătuită o comisie mixtă, formată din câte doi reprezentanti ai MEF, Băncii Nationale a României (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar până pe 30 iunie ar trebui să fie totul pregătit, mentionase ministrul, care a arătat că, după acest calendar, s-ar ajunge ca listarea să se realizeze efectiv în luna septembrie.

Directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului economiei si finantelor, Ștefan Nanu, declarase anterior, pe 30 aprilie, că ministerul speră să listeze titlurile de stat pe BVB în septembrie.

În schimb, într-o declaratie din 9 aprilie, ministrul Vosganian dădea ca termen pentru listrea titlurilor de stat la BVB luna iunie.

BNR nu reduce rezervele minime, deoarece estimează că excesul de cerere va persista până la mijlocul anului viitor

Pop a mentionat că cea mai bună pozitie a băncii centrale în politica monetară este cea de creditor, adică de "împrumutător de ultimă instantă".

Pop a mai spus că BNR nu ia în calcul, deocamdată, o reducere a rezervelor minime obligatorii pe care băncile trebuie să le constituie lunar la banca centrală, cât timp se observă un exces de cerere care nu încetineste, ci accelerează.

În prezent, banca centrală cere băncilor comerciale rezerve minime obligatorii echivalente cu 20% din pasivele în lei - care includ depozitele atrase de la clienti - si de 40% din cele în valută.

"Excesul de cerere se va prelungi, potrivit calculelor PIB-ului potential, până la mijlocul lui 2009", a mai spus Pop.

În 6 mai, BNR se arăta îngrijorată, în comunicatul prin care anunta deciziile de politică monetară, de evolutia inflatiei, care s-a accentuat puternic în primele luni ale acestui an tocmai ca efect al mentinerii cererii la niveluri înalte, alimentată de "majorarea substantială a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".

În intervalul aprilie 2007-aprilie 2008, creditul neguvernamental a crescut cu 64,4%.