www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank taie ratele la creditele in franci elvetieni cu pana la 25%. Banca isi asuma in solidar cu clientii pierderea cauzata de aprecierea CHF

Autor: Bancherul.ro
2011-06-29 23:46
Reprezentantii OTP Bank au anuntat astazi ca au decis sa taie cu pana la 25% ratele lunare aferente creditelor in franci elvetieni, considerand ca este de datoria bancii sa-si asume, alaturi de clienti, pierderile cauzate de apreicerea puternica a francului din ultima perioada.

Reducerea ratelor va fi aplicata pe o anumita perioada, cel mai probabil de doi ani, urmand ca dupa aceea, cand si cursul francului isi va fi revenit, clientii sa revina la graficele de plata initiale.

Foarte important, sumele care se scad din rata acum nu se vor raporta ulterior, cu alte cuvinte nu se vor plati dupa incheierea perioadei de reducere, cum se intampla in cazul programului standard de restructurare a creditelor.

O treime din creditele din portofoliul OTP Bank sunt in franci elvetieni, adica in jur de 200 milioane euro.

"Ceea ce facem este sa preluam o parte din efortul clientilor, iar pe de alta parte sa punem la punct un sistem de alerta timpurie, pentru ca vrem sa actionam imediat ce clientii incep sa aiba probleme. Ne-am gandit la solutii care sa micsoreze rata lunara intre 8 si 25%, scazand-o la nivelurile anterioare crizei, astfel incat clientii sa-si poata plati ratele", a spus presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi.

La randul sau, Gabriel Cretu (foto), directorul de dezvoltare a reţelei şi de vânzări al OTP Bank, a declarat: "Analizam in ce masura putem prelua presiunea pusa de francul elvetian pe clienti, pentru ca noi trebuie sa fim acolo, sa-i sprijinim si sa preluam si aceasta parte de crestere a ratei, astfel incat sa ajungem cu bine la capat, ceea ce inseamna 20 de ani de credit."

El a precizat ca efectul aprecierii francului nu este inca evidenta, intrucat clientii bancii platesc abia prima rata la un franc de 3,6 lei, fata de 3,10 cat era in urma cu o luna, dupa o apreciere de 15%, presiunea nefiind inca foarte mare.

"Nu cred ca presiunea pe ratele de acum e semnificativa, dar vom vedea dupa 1-2 luni ce se intampla. Poate ca o luna se mai poate face un efort, dar la a doua clientii si-ar putea spune ca mai bine renunta, de aceea suntem pregatiti sa luam partea noastra de vina, daca vreti sa spunem asa, pentru ca efectiv simtim ca trebuie sa participam si noi la acest efort, alegerea (creditelor in franci) fiind de ambele parti", a spus Cretu.

Cum se pot reduce ratele

Gabriel Cretu: "In primul rand am scazut dobanda, acolo unde clientii aveau o rata ridicata. Deci ne-am asumat partea noastra de pierdere scazand dobanda clientilor. In al doilea rand, pentru cei care au cu adevarat probleme, eliminam partea de rambursare a partii de capital (principal) din rata, in cazul in care clientii doresc sa ramane cu creditul in franci.

Deci problema se imparte in doua: cine vrea sa-si marcheze pierderea de 20% (e mai mare, dar daca o raportam si la cresterea euro, nu e dubla, asa cum se vehiculeaza) schimband creditul din franci in euro, nemaidorind sa mearga mai departe in franci. Pentru ca, sa fim sinceri, nimeni nu stie ce se va intampla cu francul. Este evident ca aceasta depreciere atat de brusca, in doar o luna, a luat prin surprindere pe toata lumea, in conditiile in care totusi nu s-a intamplat nimic cu Grecia.

Cu acesti clienti, care au pus “stop loss”, trecem la euro cu o dobanda ca si a francului, deci mica, noi asumandu-ne o pierdere pentru ca marja la euro e in mod normal mai mare, dobanda de refinantare fiind mai mare.

In a doua categorie sunt cei care vor sa mearga in continuare cu francul, au incredere in revenirea francului, dar nu mai pot suporta temporar rata. Pentru ei avem programul de stop capital, adica platesc doar dobanda nu si principalul.

Ceea ce duce, coroborata cu scaderile de dobanda, acolo unde aceasta este mai mare decat marja minimina acceptata, la scaderi ale ratei de pana la 25%, ceea ce inseamna un franc la 2,9-3 lei.

Pentru cei din a doua categorie este vorba de un pariu pe franc, daca acesta se va duce mai jos sau daca va pierde."

Cretu a precizat ca este vorba de un program elaborat zilele acestea, ca reactie la cresterea drastica a unui franc, de la 3,1 la 3,6 lei cat este acum. "Sunt clienti care si-au convertit deja creditele din franci in euro in aceasta perioada, sunt clienti care au ramas cu franc, programul de stop capital il punem acum in functiune", a precizat el.

Clientii pot recurge la una sau la ambele solutii in functie de conditiile fiecarui credit, de nivelul de dobanda a fiecaruia. "Pentru unii am scazut deja dobanda, acum am venit si cu aceasta masura suplimentara de scutire a platii principalului din credit. E important de spus, este vorba de anularea respectivelor rate, nu cumularea acestora pentru o perioada ulterioara. In cadrul loan protection program, ratele care se amana se cumuleaza, urmand a se rambursa ulterior, cand clientii isi imbunatatesc situatia financiara. Nu avem incotro, pentru ca suntem nevoiti sa platim dobanzile la depozite, nu putem scuti clientii de plata dobanzilor la credite", a precizat Cretu.

Aceasta scutire de la plata principalului se va intinde pe o anumita perioada, banca nu a stabilit inca, poate fi in jur de doi ani, dupa care clientul va relua plata creditului in conditiile initiale.

Pe de alta partea, ponderea principalului (capitalului) in rata lunara a unui credit este foarte redusa in primii ani de rambursare a creditelor (situatie in care se afla cei mai multi clienti), dobanda reprezentand ponderea covarsitoare, conform structurii de rambursare a creditelor in rate egale practicata de cele mai multe banci.

Tocmai de aceea, precizeaza Cretu, reducerea ratei pleaca de la doar 8% si poate ajunge la 25%, in functie de fiecare credit. Daca vorbim de un credit pe 30 de ani, intr-adevar, principalul este foarte mic in prezent, dar in cazul creditelor pe perioade mai mici, de 15 ani, este mult mai mare.

Diosi: Daca as avea un credit in CHF nu l-as schimba in euro

"Credem ca adevarat ca situatia economica se va imbunatati intr-un interval de 6 pana la 12 luni, de aceea este important sa ajutam clientii sa treaca peste aceasta perioada grea, sa nu intre in panica", a precizat presedintele Diosi.

"Personal, nu as schimba un credit in franci in alta moneda la un curs sub nivelul de 1,3-1,35 euro pentru un franc sau de 4 lei pentru un franc. Pentru ca sunt convins ca va scadea din nou, intrucat dupa cum s-a dovedit, francul este un refugiu pentru investitori in vremuri de criza, iar apoi revine", a mai spus acesta.