www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCristian Popa: Banii fierbinti din economie au scazut la jumatate fata de anul trecut

Autor: Bancherul.ro
2008-05-20 13:50
Valoarea banilor fierbinti (hot money) jucati în economia românească s-a redus la mai putin de jumătate fată de nivelul maxim atins anul trecut, de circa 3 miliarde euro, a declarat joi, pentru NewsIn, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

La sfârsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarase că valoarea totală a "banilor fierbinti" jucati în economia românească de investitorii străini de portofoliu nu a depăsit în niciun moment 3 miliarde euro, dar este dificil de evaluat cu exactitate.

În mai 2007, Cristian Popa declarase că valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se află în depozite la vedere în bănci din România însuma, la acea dată, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Câstigurile bune obtinute în România ar putea stimula băncile străine să-si finanteze în continuare afacerile

BNR are în vedere două scenarii de evolutie a pietei bancare românesti, primul fiind cel în care finantarea afacerilor va fi în continuare asigurată de băncile străine, ceea ce ar mentine un ritm ridicat de crestere a creditării pe piata românească, a mentionat Popa.

Creditul neguvernamental a crescut cu 66,3% în intervalul martie 2007-martie 2008, până la 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), potrivit datelor publicate de banca centrală.

Într-un alt scenariu, ritmul de crestere a creditului ar încetini la 20-30% pe an, care ar fi unul neutru si nu ar afecta stabilitatea economică, a explicat Popa.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104