www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca lui Patriciu din Georgia, Liberty Bank, isi continua cresterea fulminanta: profitul creste de 26 de ori!

Autor: Bancherul.ro
2011-05-05 15:33
Liberty Bank din Georgia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-a continuat si in primul trimestru din acest an cresterea fulminanta inceputa inca din prima parte a anului trecut, la nici noua luni de la preluarea unei banci cu pierderi din respectiva tara.

Liberty Bank a anuntat ca a inregistrat in primul trimestru din 2011 un profit net de un milion de dolari, in crestere cu 2.673% fata de aceeasi perioada a anului precedent!

Georgia a suferit o scadere de 3,9% a PIB-ului in 2009, insa anul trecut economia tarii a crescut spectaculos, cu 5,5%, iar pentru acest an se prevede o ascensiune de 4%. PIB-ul pe cap de locuitor e de doar 2560 de dolari, fata de 7.400 USD in Romania.

Ascensiunea Liberty Bank

După nici nouă luni de la cumpărarea Bancii Populare a Georgiei, in septembrie 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu a reuşit să câştige primul milion de dolari, reprezentând profitul net realizat în prima parte din 2010 de către institutia bancara rebotezata Liberty Bank, ajunsa acum pe locul cinci in topul bancilor din aceasta tara in functie de active.

Profitul net pe primul trimestru din 2011 a fost de un milion USD, iar pe întreg anul 2010 banca a înregistrat un castig net de circa 2,7 milioane USD.

Pachetul de 90% din Liberty Bank a fost preluat, în 19 septembrie 2009, pentru 15 milioane de dolari, de către Liberty Capital LLC, o subsidiară a Liberty Investments Holding B.V, în care Dinu Patriciu controlează peste 90% din acţiuni, restul fiind deţinute de fostul prim-mistru al Georgiei, Lado Gurgenidze.

După ce la finalul lui 2009 banca georgiană înregistra pierderi de aproape 1,6 milioane dolari, Liberty Bank a trecut pe profit (38.000 de dolari) chiar de la finalul primului trimestru din 2010, iar în următoarele trei luni şi-a majorat câştigul de nu mai puţin de 26 de ori (2588,9%), până la aproximativ un milion de dolari, rezultate consolidate, conform datelor neauditate publicate de bancă.

Cum au explicat reprezentanţii băncii această creştere fulminantă a profitului, în ciuda faptului că provizioanele aferente creditelor neperformante au crescut cu aproape 340% faţă de trimestrul anterior, de la 400.000 de dolari la finalul lui martie 2010 la aproape 1,7 milioane dolari in 30 iunie a aceluiasi an?

“Este adevărat că provizioanele s-au majorat cu peste 300%, dar dacă ne uităm la profitul operaţional, acesta a urcat cu 481,1%, de la 500.000 de dolari la aproape 2,8 milioane dolari în trimestrul doi, de aici creşterea semnificativă a venitului net”, a declarat Tamuna Gunia, şeful relaţiilor cu investitorii din cadrul Liberty Bank, citata de presa.

Aceasta a precizat că profitul băncii se datorează în principal creşterii venitului net din dobânzi, cu 84% în trimestrul secund şi cu 155,5% faţă de anul precedent, ca urmare a majorării volumului de credite. În trimestrul al doilea din 2010, banca georgiană controlată de Patriciu a acordat împrumuturi în valoare de peste 51 de milioane de dolari, în urcare cu 28,4%, faţă de o medie de creştere de doar 8,1% a sectorului bancar georgian.

“O altă sursă importantă de profit pentru bancă a fost reprezentată de comisioanele încasate (aproape 4,6 milioane de dolari) în principal de la statul georgian, pentru distribuirea exclusivă a pensiilor şi ajutoarelor sociale”, menţionează Tamuna Gunia.

A cincea banca din Georgia dupa active

Activele Liberty Bank au crescut cu 20% în trimestrul doi din 2010 şi cu 55,5% de la achiziţia de către Liberty Capital, la 235,8 milioane de dolari.

La 30 iunie 2010 era a şasea bancă în funcţie de active din Georgia, cu o cotă de piaţă de 4,8% si deţinea cea mai mare reţea de unităţi din ţară (aproximativ 181), cu 178 de ATM-uri, având 1,2 miloane de clienţi persoane fizice şi 20.000 de persoane juridice.

Gurgenidze a declarat atunci că banca are potenţialul de a-şi creşte cota de piaţă până la 10%, urmând a se clasa printre primele cinci instituţii de credit din Georgia.

Iata ca dupa trei trimestre banca a ajuns a cincea după mărimea activelor, de peste 203 milioane USD, şi cu o cotă de piaţă de 5,6%, potrivit raportului neauditat al băncii, întocmit conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS). Reteaua de unitati a bancii a ajuns acum la 231 de sucursale.

Volumul activelor, respectiv cel al creditelor, s-a dublat, din momentul achiziţiei de către fondul de investiţii al lui Dinu Patriciu până în prezent.

Activele totale ale Liberty Bank au crescut cu 119%, de circa trei ori mai repede decât media întregului sistem bancar georgian, până la echivalentul a 61 milioane USD.

Creditele băncii au crescut cu 127%, de cinci ori mai repede decât sistemul bancar local, până la echivalentul a 139 milioane USD.

Valoarea conturilor şi depozitelor clienţilor băncii au crescut cu 161%, de trei ori mai mult decât media celorlalte bănci. Banca este listată la Bursa din Tbilisi.

Liberty Bank este succesoarea fostei bănci de stat georgiene “AgroMretsvBank”, privatizată în 1995 şi rebotezată “Banca Populară a Georgiei” în 2002, actualul nume datând din martie 2010, când a început procesul de rebranding.

După anunţul de cumpărare, în urmă cu un an, Patriciu a explicat astfel decizia de a investi în sectorul bancar din Georgia: este o ţară cu un regim de libertate a investiţiilor absolut total, fiind pe locul 11 într-un clasament al Băncii Mondiale privind uşurinţa cu care faci afaceri, înaintea României, clasată mult mai jos, spre locul 70.

Patriciu a precizat că ţara are o legislaţie extrem de liberală, cu o taxă unică de 15%. Libertatea de a face afaceri nu este îngrădită în niciun fel de stat, o companie se poate înfiinţa într-o singură zi iar corupţia lipseşte. În ceea ce priveşte profitabilitatea, Patriciu a precizat că nu depinde de mărimea ţării ci de faptul că Georgia are un ritm de dezvoltare rapid şi începe să devină un fel de Elveţie a Caucazilor.