www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile straine vor avea drept de vot la Bursa de Valori Bucuresti

Autor: Bancherul.ro
2008-05-19 18:40
Actionarii BVB au aprobat luni majorarea capitalului social al societătii cu 46%, până la 76,74 milioane lei, si au acceptat ca băncile înregistrate în România să poată detine actiuni ordinare, cu drept de vot, a declarat pentru NewsIn, Stere Farmache, presedinte-director general al Bursei.

La propunerea unui grup de actionari, adunarea generală a hotărât modificarea actului constitutiv al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), în sensul acordării dreptului institutiilor de credit, care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB în calitate de intermediari, de a deveni actionari cu drept de vot.

"Acesta a fost un alt punct pe ordinea de zi, care a fost propus adunării generale a actionarilor si a fost aprobat, asa că institutiile de credit care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB si care sunt înregistrate în România vor putea detine calitatea de proprietar al BVB", a spus Farmache.

În prezent în cadrul BVB tranzactionează 3 institutii de credit.

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti s-au întâlnit luni în cadrul adunărilor generale, cea ordinară si cea extraordinară. Potrivit presedintelui - director general al BVB, adunarea generală ordinară a avut pe ordinea de zi puncte uzuale privind aprobarea situatiilor financiare de anul trecut si proiectia de buget pe anul 2008.

"La adunarea generală extraordinară s-a aprobat majorarea capitalului social cu 27,3 milioane lei, de 49,4 milioane lei la 76,7 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net aferent anului trecut", a mai spus Stere Farmache.

Bursa a obtinut anul trecut un profit net de 29 milioane lei, după ce veniturile totale înregistrate de BVB anul trecut s-au ridicat la 54,2 milioane lei, iar cheltuielile totale s-au mentinut sub pragul de 20 milioane de lei.

Bursa de Valori Bucuresti are în prezent un capital social de 49,44 milioane lei, împărtit în 4,94 milioane actiuni, cu o valoare nominală de 10 lei.

Dintre actiunile BVB, 4,76 milioane sunt ordinare si 184.163 sunt actiuni preferentiale.

Cei mai importanti actionari ai Bursei sunt casele de brokeraj, care detin participatii de până la 2,96%. Astfel, capitalul social al BVB este împărtit între 72 de firme si 124 de persoane fizice.

SSIF Broker Cluj este cel mai mare actionar al BVB, cu 2,96% din actiuni, si este urmat - cu o participatie de 2,79% - de HTI Valori Mobiliare, intermediar controlat de banca de investitii americană Morgan Stanley. Totodată, Morgan Stanley detine individual o participatie de 2,7%.

Patru societati de brokeraj apartinand unor grupuri financiare cu actionari straini BRD Securities, EFG Eurobank Securities, Alpha Finance si Piraeus Securities, au cerut modificarea actului constitutiv al Bursei Bucuresti (BVB) astfel incat bancile sa poata detine actiuni cu drept de vot in cadrul societatii.

Bancile straine au ajuns sa controleze direct si indirect, prin intermediul unor societati de brokeraj, circa 21% din capitalul social al BVB. Influenta lor in luarea deciziilor la BVB este insa redusa, comparativ cu pozitia lor pe piata, unde detin circa 40% din valoarea totala a tranzactiilor.

Cel mai mare actionar al BVB a devenit in ultimul an banca americana de investitii Morgan Stanley, care detine circa 5,5% din actiuni, din care 2,8% prin intermediul HTI Valori Mobiliare sunt actiuni cu drept de vot, iar 2,7% sunt actiuni preferentiale, pe care le-a achizitionat de pe piata.