www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romania, a doua piata a pensiilor private obligatorii din Europa de Est

Autor: Bancherul.ro
2008-05-15 10:38
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) dă publicitătii Raportul de Activitate pe Anul 2007.

În raportul anual, CSSPP prezintă activitatea desfăsurată, împreună cu celelalte autorităti ale Statului, pentru reformarea sistemului de pensii din România si implementarea pensiilor private, descrie activitatea desfăsurată de către fiecare departament al CSSPP, pe parcursul anului 2007, precum si obiectivele strategice propuse pentru anul 2008.

Raportul prezintă, totodată, evolutia pietei pensiilor private în anul 2007, evolutia indicatorilor specifici, atât din perspectiva procesului de aderare initială în sistemul Pilonului II cât si din perspectiva rezultatelor obtinute de administratorii si fondurile de pensii private din sistemul Pilonului III.

Prin implementarea efectivă a celor două tipuri de pensii private, respectiv pensiile facultative si pensiile obligatorii administrate privat, anul 2007 a reprezentat un moment decisiv pentru reforma sistemului de pensii private în România.

Având în vedere obiectivul general al CSSPP, acela de a promova stabilitatea, securitatea si buna guvernare a fondurilor de pensii private si de a proteja interesele participantilor, CSSPP a actionat pe parcursul anului trecut în două directii:
- continuarea constructiei cadrului legislativ secundar care reglementează organizarea si functionarea entitătilor de pe piata pensiilor private precum si reglementarea si supravegherea prudentială a administrării acestor fonduri, în asa fel încât să sistemul să devină operational:
pensiile administrate privat – declansarea procedurii de aderare initială în a doua jumătate a anului 2007
pensiile facultative – colectarea contributiilor în prima jumătate a anului 2007
- definitivarea constructiei sale institutionale, premisă a îndeplinirii misiunii si obiectivelor sale

2007 a fost anul pensiilor obligatorii – Pilonul II si al procesului de aderare initială la acest sistem. Pe piata pensiilor facultative, Pilonul III, atentia administratorilor si a participantilor a fost directionată în principal către segmentul Pilonului II. Odată cu finalizarea constructiei sistemului de pensii private obligatorii, Pilonul II, este de asteptat ca atentia operatorilor din domeniu să fie directionată într-o măsură din ce în ce mai mare către segmentul pensiilor facultative.

În cursul anului 2007, pe segmentul Pilonului II nu s-au înregistrat contributii, în conditiile în care procesul initial de aderare a participantilor a fost demarat la 17 septembrie. Numărul participantilor în sistemul Pilonului II a ajuns la 4.156.316 de persoane, după finalizarea procesul de repartizare aleatorie a celor 332.706 de persoane care nu au aderat la un fond de pensii administrate privat, desi aveau această obligatie, sau care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri.Circa 34% din cei 4,16 milioane de participanti care au aderat la fondurile de pensii private (Pilonul II) au între 35 si 45 de ani, adică au intrat în sistem fără să fie obligati de lege. Acest element, dar si numărul total al actelor de aderare care a depăsit orice asteptări initiale sustin succesul procesului de aderare initială în sistemul Pilonului II.

Din punct de vedere al numărului de participanti, România (cu 4,16 milioane de participanti) a devenit a doua piată de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, după Polonia (13,3 milioane) si a depăsit deja alte piete din zonă, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria.

În anul 2007, în sistemul pensiilor facultative – Pilonul III, s-au efectuat primele autorizări de administratori si fonduri încă din luna aprilie 2007. Primele contributii s-au înregistrat începând cu luna mai 2007. Numărul de fonduri de pensii a crescut la 7, la final de an.

Fondurile de pensii facultative au reusit să atragă, în 2007, 50.887 de participanti si active de aproape 14,38 milioane de lei (cca. 3 milioane de euro).

2008, marcat de demararea colectării contributiilor participantilor la Pilonul II, va fi anul în care sistemul pensiilor private de deveni complet functional, atât prin componenta pensiilor obligatorii cât si prin cea a pensiilor facultative.

Bilantul Pensiilor Facultative - Primul Trimestru 2008 poate fi descărcat de pe pagina www.bancherul.ro (documentul atasat).