www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Lucian Croitoru, BNR: Revigorarea intrarilor de capital apreciaza leul

Autor: Bancherul.ro
2011-04-05 14:45
România se confruntă cu o revigorare a intrărilor de capital, care exercită presiuni pe aprecierea monedei naţionale, a declarat marţi, la o conferinţă pe tema exporturilor, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

El a menţionat că în acelaşi timp cu aceste presiuni de apreciere a leului există însă şi presiuni inflaţioniste.

'S-au făcut schimbări în România, care sunt apreciate peste hotare de investitorii străini, şi se anticipează schimbări în indicatorii care au legătură cu rata de schimb, care, de asemenea, sunt apreciate. Asta face ca multe fluxuri de capital să se îndrepte către România', a spus Croitoru, citat de Agerpres.

Recent, reprezentantul BNR a declarat pentru Reuters că rata de schimb în România este foarte mult în linie cu schimbările în fundamentele economice. Foarte mulţi au interpretat această declaraţie a unui reprezentant al BNR în sensul că leul este exact unde trebuie şi că BNR nu va interveni în piaţă.

Intrările de capital masive după aderarea la UE sunt cele care au determinat ,,supraîncălzirea' economiei, în opinia unor analişti acesta fiind motivul recesiunii severe din 2009.

De asemenea, intrările masive de capital au dus şi la aprecierea leului până la un curs de 3,1 lei/euro, crescând riscul unei deprecieri severe ulterior.

Moneda naţională nu a scăpat nici de atacurile speculative, cum a fost cel din octombrie 2008, imediat după falimentul Lehman Brothers. Atacurile speculative au fost însă descurajate apoi de acordul României cu FMI, care a pus la dispoziţia BNR sume foarte mari pentru protejarea monedei naţionale.

CAS-ul trebuie redus

"Se pare că impozitarea la nivelul firmelor este excesivă în România. Toată lumea ştie ce costuri sunt pentru angajatori cu ocuparea. Măsura de reducere a CAS a fost iniţiată de pe vremea Guvernului Năstase dacă vă aduceţi aminte şi a urmat un trend care s-a întrerupt din cauză că au existat nişte dificultăţi. Imediat ce sunt îndeplinite condiţiile pentru reducerea CAS, trebuie redus CAS-ul", a mai spus Croitoru, citat de Mediafax.

El a menţionat că scăderea contribuţiilor nu trebuie să afecteze bugetul şi crede că această măsură este sustenabilă, dar calculele exacte vor fi făcute de Ministerul Finanţelor.

"Interesul tău este să promovezi această măsură pentru că este legată direct de competitivitate. Şi când te gândeşti, acesta este obiectivul cel mai nobil, să spun aşa, să laşi sectorul să fie competitiv. Reduci atât cât îţi permiţi. Pe buget stau prea multe lucruri şi atunci faci cât poţi, mai bine un pas mic în direcţie bună decât deloc", a continuat oficialul BNR.

El a arătat că reducerea CAS se reflectă în profitul firmei, ceea ce înseamnă că există o resursă de investiţii.

"Ca o concluzie, eu v-am spus. Dacă este să stimulezi competitivitatea şi crezi în acestă idee, atunci este bine să reduci CAS-ul. Mai ales că este şi un dezavantaj competitiv, multe alte state au sisteme mai puţin opresive", a adăugat Croitoru.

Guvernul ia în calcul reducerea în al doilea semestru a contribuţiilor totale de asigurări sociale de la 44% la 41% prin scăderea cu trei puncte a cotelor plătite de angajator, iar în perioada următoare va fi stabilită exact şi data de la care va fi operată relaxarea fiscală.

Reducerea CAS va face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri de stimulare economică, incluzând reducerea cotei unice de impozitare, începând cu anul viitor, şi introducerea cardului de creditare destinat întreprinderilor mici şi mijlocii. Variantele discutate pentru cota unică de impozitare sunt reducerea de la 16% la 14% sau la 12%.

Referindu-se la o eventuală reducere a cotei unice de impozitare, Croitoru a spus că trebuie evaluat dacă o astfel de măsură este sustenabilă în dinamică pentru a nu se reveni după o anumită perioadă cu o acţiune în sens invers, care să destabilizeze mediul de afaceri.

"Din sistemul de cotă unică ieşi foarte greu pentru că sunt foarte multe lovituri date competivităţii dacă introduci o scară progresivă. Dacă vrei să ieşi din cota asta şi impozitezi salarii eficiente, dintr-un foc ai omorât eficienţa, deci nu este un lucru bun. Apoi, dacă vrei să reduci când ai multe, multe alte presiuni, trebuie să ştii că măsura este într-adevăr sustenabilă nu punctual, ci în dinamică, pentru că aşa cum am spus nu poţi să ieşi din această măsură uşor şi strici nişte planuri de afaceri, le creezi perspectiva că în loc de 16% lucrezi cu 12% şi după doi ani îţi dai seama că nu poţi şi vii iar cu 16% sau cu mai mult. Acesta nu este un mediu de afaceri predictibil. Deci te gândeşti de zece ori şi tai odată. Nu cred că este cazul să umble la cota unică", a spus consilierul guvernatorului băncii centrale.

Croitoru a vorbit şi despre schimbarea modelului de creştere economică, arătând că modificarea trebuie să vizeze potenţialul de extindere a consumului, care reprezintă aproape 80% din avansul PIB.

"Cum o scadă 80-90% şi să crească întregul. Niciodată nu se va întâmpla. Un model trebuie schimbat în sensul că trebuie presărate stimulente în societate ca acel consum să nu mai depăşească nivelul lui potenţial", a afirmat Croitoru.

El a spus că nu cunoaşte nivelul potenţial al consumului, adică trendul acestuia pe termen lung, menţionând însă că PIB-ul potenţial este de 4%.